Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Egyenlőséget kért a romáknak az EP

Létrehozva:

A lakhatáshoz, az oktatáshoz, az egészségügyhöz és a munkához sem ugyanúgy férnek hozzá, mint többségi honfitársaik.

Az 545 szavazattal, 96 ellenszavazat és 54 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban az EP képviselői kiemelték, hogy az Európában tapasztalt cigányellenesség miatt a romák körében a legnagyobb a szegénység, és ők esnek leggyakrabban áldozatául a társadalmi kirekesztésnek.

Ennek felszámolására megfelelő oktatást, a kisgyermekkori fejlődés elősegítését kérték, valamint a szegregáció megszüntetésére szólítottak fel. Bírálták, hogy az unió területén élő romák helyzete nem változott, aminek oka – véleményük szerint – „a politikai akarat hiánya”. Felrótták a tagállamoknak, hogy a romák jelentős része „rendkívül bizonytalan körülmények között él”, és nagy részüket alapvető emberi jogaitól is megfosztották.

A képviselők felszólították az Európai Bizottságot, hogy terjesszen be jogalkotási indítványt a szegénység és a cigányellenesség felszámolására, a romák életkörülményeinek és egészségi állapotának javítására. A javaslatnak a lakhatási, az egészségügyi, a foglalkoztatási és az oktatási egyenlőtlenségek felszámolására is ki kell terjednie, valamint konkrét és kötelező célértékek meghatározásával kell javítania a társadalmi befogadást – írták.

 Véleményük szerint a tagállamoknak javítaniuk kell a romák hozzáférését a jó minőségű és megfizethető egészségügyi ellátáshoz. Hangsúlyozták, hogy mindenfajta etnikai alapú megkülönböztetést tiltani kell az egészségügyi intézményekben, beleértve a terhesgondozást és gyermekágyi időszakkal kapcsolatos ellátást is. Emellett a kényszer sterilizáción átesettek tagállami kártalanítására szólítottak fel.

A képviselők arra kérték az Európai Bizottságot, gyakoroljon nyomást a tagállamokra az iskolákban tapasztalt szegregáció megszüntetése érdekében akár úgy is, hogy az ilyen ügyeket az Európai Unió Bírósága elé viszi.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink