Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Az ellene folyó büntetőeljárás megszüntetését kéri Marija Kalesznyikava

Létrehozva:

Folyamodványt nyújtott be Marija Kalesznyikava, a fehérorosz ellenzéki Koordinációs Tanács őrizetben lévő elnökségi tagjának védelme az aktivista ellen indított büntetőeljárás megszüntetése érdekében, amelyet hatalomátvételre való felhívások gyanújával folytatnak ellene – közölte Kalesznyikava ügyvédje kedden a Viktar Babarika volt ellenzéki elnökjelölt stábjának Telegram-csatornáján.

„Marija Kalesznyikava nyilvános megszólalásai nem tartalmaznak az államhatalom átvételére, sem egyéb olyan cselekmények elkövetésére vonatkozó felhívásokat, amelyek arra irányulnának, hogy ártsanak a Fehérorosz Köztársaság nemzetbiztonságának. Kalesznyikava minden beszéde, megnyilatkozása szabadon hozzáférhető a világhálón. Elemzésükből nyilvánvaló, hogy nem lelhető fel bennük törvényellenes cselekedetekre való felhívás. Ellenkezőleg, Kalesznyikava minden egyes beszédében hangsúlyozza, hogy nem megengedhető az erőszak alkalmazása, törvényellenes cselekedetek elkövetése” áll Kalesznyikava védőjének beszámolójában.

A védelem szerint Kalesznyikava megnyilatkozásai a szólásszabadsághoz fűződő jog keretein belül maradnak, nem sértik mások jogait és szabadságát és az ország nemzetbiztonságát. Az ügyvéd szerint a védence ellen zajló eljárás „politikailag motivált”.

A fehérorosz ellenzéki vezető védelme ezenkívül benyújtott egy panaszt amiatt is, hogy testi sértést elszenvedett védencénél eddig nem folytattak törvényszéki orvosszakértői vizsgálatot.

Kalesznyikavát szeptember 8-ra virradóra vették őrizetbe hatalomátvételre való felhívás gyanújával, az ügyészi döntés értelmében őrizet alá helyezték. A 38 éves ellenzéki aktivistát ezt megelőzően titkosszolgálati emberek elrabolták, és az ukrán határhoz szállították. Itt fenyegetésekkel az országból való távozásra próbálták kényszeríteni, de a kísérlet kudarcba fulladt, miután Kalesznyikava összetépte útlevelét. Ezután egy minszki börtönbe szállították őt.

 (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink