Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A Transparency pert indít Varga Mihályék ellen

Létrehozva:

Amiért nem adják ki a Simonka-féle perben érintett cégek vizsgálati eredményeit.

Beperli a Pénzügyminisztériumot a Transparency International civil szervezet, mert az nem árulja el, hogy zárultak azon Simonka Györgyhöz köthető cégek vizsgálatai, amelyek EU-s kistérségi fejlesztési források elköltése miatt az ügyészség vádat emelt. Ezt Ligeti Miklós, a Transparency jogi igazgatója jelentette be az ATV-n. 

Ligeti beszélt az OLAF-jelentésről, amely megállapította, az EU-s támogatások 3,93 százalékát kell visszafizetni szabálytalanságok miatt Magyarországnak, míg ez az arány Lengyelországban mindössze 0,12 százalék. A Transparency szerint korrupciós csapdahelyzetet teremt az a magyar álláspont, amely az uniós források minél teljesebb lehívását és elköltését tűzi ki célul, mert így a hatékonyság és szabályszerűség sérülhet. 

Nem az ügyészségen kell elverni a port a szabálytalanságok miatt, mondja Ligeti, mert már a meglévő bűncselekmények előtt fel lehetne deríteni a szabálytalanságokat, van számos más állami szerv, aminek ez lenne a feladata. Az ügyészség az OLAF által jelzett esetek 47 százalékát deríti fel, ez nem rossz arány Ligeti szerint, de olyan ügyek estek ki a rostán, mint az Elios, a 4-es metró ügye, a Microsoft-botrány, vagy éppen a Híd a munka világába körüli ügyek, amelyek esetében nem történt vádemelés. 

Legnépszerűbb cikkeink