Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Levelet írt az ITM: Vidnyánszkyhoz forduljanak az SZFE-sek

Létrehozva:

Fotó: Pesti Hírlap

Válaszolt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) egyetemfoglaló hallgatóinak levelére – írja a Magyar Nemzet.

Az innovációs tárca szerint törvényes volt az SZFE kuratóriumának a kijelölése, azt kérik, hogy velük egyeztessenek az egyetem vezetői.

Az SZFE HÖK azt kérte a minisztertől, mint a Színház- és Filmművészeti Alapítvány fenntartói jogainak gyakorlójától, hogy szólítsa fel lemondásra az alapítvány kuratóriumát, amelyet Vidnyánszky Attila vezet. Az ITM a színművészeti egyetem HÖK-elnökének, Csernai Mihálynak adott válaszában továbbküldte a hallgatókat a kuratóriumhoz.

A minisztérium azt írta most, hogy „2020. szeptember 1-jétől a Színház- és Filmművészeti Egyetem törvényes fenntartója a Színház- és Filmművészetért Alapítvány. Az alapítvány kuratóriumának alapítói kijelölésére a jogszabályi rendelkezések betartásával került sor”.

A minisztérium álláspontja szerint a fenntartói irányítás és az abban biztosított jogok az alaptörvény szerint nem sértik a felsőoktatási intézmény – a képzés és kutatás tudományos tárgyával és tartalmával kapcsolatos kérdések tekintetében biztosított – önállóságát, ezért azt kérik, hogy a tanévvel kapcsolatos kérdéseket az SZFE vezetői a fenntartó alapítvánnyal egyeztessék.

A válasz nem meglepő, Palkovics László, az ITM minisztere pénteken arról beszélt az ATV-nek, sem az SZFE kuratóriumának, sem Vidnyánszky Attila megbízásának a visszavonását nem látja indokoltnak.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem dolgozói a múlt hét szerdán sztrájkköveteléseket nyújtottak be, ha ezek nem teljesülnek, szeptember 21-től meghatározatlan ideig sztrájkot kezdenek.

Legnépszerűbb cikkeink