Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Leállítja az országot Izrael

Létrehozva:

A koronavírus második hulláma nagyon magasra csapott Izraelben: a héten két nap is 4000 fölött volt az új fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké pedig 1100 fölé emelkedett. Vasárnap a Benjamin Netanjahu miniszterelnök sajtótájékoztatón jelentette be, hogy péntektől három hétre vesztegzár alá helyezik az egész országot – írja a Reuters nyomán a 444.hu. Az izraeliek nem hagyhatják el otthonaik 500 méteres körzetét. Bezárnak az iskolák és az üzletek.

Fedett helyiségben nem tartózkodhat egyszerre tíz embernél több, de szabadtéren sem szabad húsz fősnél nagyobb csoportnak összegyűlnie. Külön rendelkezés lesz a vallási szertartásokra. Csak élelmiszerboltok és gyógyszertárak tarthatnak nyitva.

Izrael a járványkezelési mintaországok közé tartozott tavasszal: az aktív esetszám tízezer alatt maradt márciusban és áprilisban, a halálos áldozatok száma érte el a háromszázat júniusig.

Július elejétől azonban meredeken emelkedni kezdtek a fertőzésszámok, és a július végi csúcsról (36 300 aktív eset) ugyan sikerült lejjebb vinni augusztusra, de szeptember elejétől ismét ugrásszerűen nő az esetszám, már meghaladja a 38 000-et, a szakértők az eddig egyébként kitűnően vizsgázott egészségügyi rendszer túlterhelésétől félnek. Közben a halálos áldozatok száma is 1100 fölé kúszott.

Legnépszerűbb cikkeink