Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Fehérorosz válság – Putyin leül tárgyalni Lukasenkával

Létrehozva:

Üzleti kérdésekről fognak beszélni. Lukasenka az első külföldi vezető, akit Putyin a járványhelyzet kezdete óta személyesen fogad.

Négyszemközt tárgyal egymással Szocsiban Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök – tudatta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken a TASZSZ orosz állami hírügynökséggel.

Peszkov szerint az eszmecserének nincs kötött időkerete. A tárgyaláson a média nincs jelen. A két elnök nem tervezi dokumentumok aláírását és nem tartanak majd sajtótájékoztatót sem.

A Kreml korábbi tájékoztatása szerint Putyin és Lukasenka a kétoldalú stratégiai partnerség és szövetség továbbfejlesztésének kulcskérdéseit vitatja meg, különös tekintettel a jelentős közös projektek megvalósítására a kereskedelemben, a gazdaságban, az energetikában, valamint a kulturális és a humanitárius területeken, továbbá az integrációs folyamatok előmozdításának kilátásaira az orosz-fehérorosz Szövetségi Államban. A Rosszija 24 hírtelevízió azt közölte, hogy a tárgyalások középpontjában elsősorban az energiahordozók ügye és a fehéroroszországi helyzet moszkvai megítélése áll.

Lukasenka az első külföldi vezető, akit Putyin a járványhelyzet kezdete óta személyesen fogad, a fehérorosz államfő pedig először hagyta el hazáját a vitatott végkimenetelű, tömegtüntetéseket kiváltó augusztus 9-i elnökválasztás óta. A két vezető négy hónap alatt immár harmadszor találkozik egymással.

Orosz sajtójelentések szerint Szvjatlana Cihanouszkaja Litvániába menekült volt ellenzéki elnökjelölt felhívással fordult Putyinhoz, amelyben arra figyelmeztetett, hogy az új fehérorosz hatalom felül fogja vizsgálni az összes megállapodást, amelyet az „illegitim” Lukaneskával köt. Sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy az orosz vezető a „hatalombitorlóval”, nem pedig a „fehérorosz néppel” egyeztet.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink