Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Az Nhp Hajrá! hitelkeret közel felét használhatták ki a vállalkozások

Létrehozva:

Forrás: Shutterstock

A pénzintézetek 531 milliárd forintot folyósítottak eddig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési hitelprogramjának (Nhp Hajrá!) 1500 milliárd forintos keretéből, és további közel 186 milliárd forint vár folyósításra vagy hitelbírálatra a Bank360.hu adatai szerint.

A szakportál MTI-nek küldött legfrissebb elemzésében kiemeli: a koronavírus-járvány nem tántorította el a cégeket a hitelfelvételtől, a két legnépszerűbb termék jelenleg a Széchenyi Hitel és az Nhp Hajrá! Utóbbi esetében a hitelintézetek beszámolói alapján az elmúlt hónapban nőtt a folyósított és az elbírálás alatt álló kölcsönök volumene is – április óta több ezer vállalkozás élt a kamattámogatott kölcsön lehetőségével. A bankok visszajelzése szerint az átlagosan folyósított hitelösszegek között jelentős különbségek vannak.

A bankok többsége elenyésző elutasítási arányról számolt be, ez alapján a felhasználható hitelkeret közel fele már elfogyott – mondta a közlemény szerint Vrazsovits Rita, a Bank360.hu elemzője. Ez összhangban van az MNB júniusi becslésével, miszerint 2020 év végéig akár az 1000 milliárd forintot is meghaladhatja az Nhp Hajrá szerződések volumene – tette hozzá.

A portál összesítése szerint az Nhp Hajrá! konstrukcióira az OTP csoportnál több mint 2000 ügyfél szerződött, 78 milliárd forint értékben. Ebből több mint 50 milliárd forint folyósítása már megtörtént. A K&H Bank július végéig 69 milliárd forint értékű szerződést kötött.

Az Erste Bank által az NHP Hajrá! program keretében augusztus végéig folyósított összeg meghaladta a 41 milliárd forintot, ezt 220 vállalkozás igényelte, további 167 ügyfél pedig összesen 58 milliárd forintnyi kölcsön bírálatra várt.

A Gránit Bank augusztus végéig körülbelül 33 milliárd forintot folyósított az NHP Hajrából, emellett több tízmilliárd forint áll elbírálás alatt. Körülbelül 100 ügyfél adta be igénylését a bankhoz.

Az UniCredit Bank és az UniCredit Leasing eddig mintegy 32 milliárd forint Nhp Hajrá hitelt folyósított ügyfelei részére, az elbírálás alatt álló igénylések volumene pedig meghaladja a 20 milliárd forintot. Az igénylő vállalkozások száma több mint 650, a cégek 60 százalékának már folyósítottak.

A Budapest Bank a lízingszerződésekkel együtt több mint 32 milliárd forintra szerződött, amiből 20,5 milliárd forintot már folyósított is. A bank augusztus végéig 128 vállalkozással kötött szerződést, a Budapest Lízing pedig további 160 vállalkozásnak folyósított már Nhp Hajrát. További 10 milliárd forintnyi kölcsönről döntött már pozitívan a bank, elbírálás alatt pedig 9 milliárd forint van. A Budapest Lízingnél szintén több milliárd forintnyi Nhp Hajrá van még kilátásban – közölték.

A Takarékbank a kölcsönből 30 milliárd forintot folyósított, továbbá közel 100 millió forintnyi ügylet van bírálat alatt. Az ügyfelek száma elérte a négyszázat.

A CIB csoportnál az Nhp Hajrá! hitel- és lízingszerződések összértéke augusztus közepén 27 milliárd forint volt, melyből 13 milliárd forintot folyósított is a pénzintézet – további 30 milliárd forintnyi igénylés pedig elbírálás alatt állt. Az igénylő vállalkozások száma megközelítette a 400-at.

Az MKB Bank augusztus végéig 16 milliárd forintot meghaladó értékben kötött hitel- vagy lízingszerződést ügyfeleivel az Nhp Hajrá keretében, és még egyszer ugyanekkora volumen várt épp bírálatra. A banknál a 400 Nhp Hajrát igénylő vállalkozásból közel 100 ügyfél esetében történt már tényleges folyósítás – derült ki a Bank360.hu öszeállításából.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink