Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Szaúd-Arábia vadászgépekkel támadta a jemeni fővárost

Létrehozva:

Szaúd-Arábia légitámadást hajtott végre vasárnap reggel a jemeni fővárosban, Szanaában az Iránnal szövetséges húszi lázadók állásai ellen – jelentette a szaúdi tulajdonban lévő dubaji al-Arabíja hírtévé.

A vadászgépek többek között barakkokat támadtak, és megsemmisítettek négy drónt az ad-Delmi légibázison, Szanaától északra. Már szombaton is két helyet ért légitámadás a jemeni fővárosban.

A légitámadások azután újultak ki, hogy a húszik csütörtökön azt állították, rakétákkal és drónokkal támadtak célpontokat a szaúdi fővárosban, Rijádban. Szaúd-Arábia nem erősítette meg a légicsapások hírét, annyit közölt, haderejének sikerült megsemmisítenie a királyság felé tartó több rakétát és drónt.

Az elmúlt egy évben jobbára nyugalom honolt Szanaaában, miután Szaúd-Arábia 2019 szeptemberében közvetítőkön keresztül tárgyalásokat kezdett a húszi mozgalommal.

A felkelők 2014-ben foglalták el a jemeni fővárost és jelentős területeket a Szaúd-Arábiával szomszédos arab országban, és elmozdították a hatalomból az Abed-Rabbo Manszúr Hádi vezette, Rijád támogatását élvező kormányt. A 2015 óta tartó fegyveres konfliktusban becslések szerint eddig 100 ezer ember halt meg, és az ENSZ értékelése szerint a világ legsúlyosabb humanitárius katasztrófája alakult ki Jemenben.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink