Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Nem mérséklődött a vírus terjedése Horvátországban és Szlovéniában

Létrehozva:

Nem mérséklődött jelentősen az új koronavírussal fertőzöttek számának napi növekedése Horvátországban és Szlovéniában – derült ki a válságstábok vasárnapi jelentéséből.

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 165-tel nőtt, és elérte a 13 533-at az azonosított fertőzöttek száma. Szombaton 261 esetről számoltak be. Szombaton hat idős, krónikus beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma 224-re nőtt.

A betegek közül 309-en vannak kórházban, közülük 22-en lélegeztetőgépre kapcsolva. Járványügyi szakemberek aggódnak amiatt, hogy az elmúlt napokban nőtt a kórházi ellátásra szoruló betegek száma.

Az aktív betegek száma 2410, és 8314-en vannak hatósági karanténban.

A legtöbb új fertőzöttet továbbra is a fővárosban, Zágrábban és Split-Dalmát megyében regisztrálták: előbbiben 45, utóbbiban 21 embernél mutatták ki a koronavírust.

A szomszédos Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint szombaton 99-cel 3702-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Szombaton még 105 új esetről számoltak be, ugyanakkor kevesebb tesztet is végeztek, mint egy nappal korábban. Szlovéniában a héten két egymást követő napon emelkedett száz fölé az új fertőzöttek száma, ami rekordnak számít az országban.

Egy hete nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 135 maradt. A diagnosztizált betegek közül 31-en vannak kórházban, és közülük hatot ápolnak intenzív osztályon. Az aktív betegek száma 837. A legtöbb fertőzöttet, 19-et Mariborban, további 18-at a fővárosban, Ljubljanában regisztrálták.

Szlovéniában a kormány döntése alapján vasárnaptól a 14 napos kötelező hatósági karantén időtartamát tíz napra csökkentik. A rendelettel enyhíteni akarják azokat a gazdasági károkat, amelyeket a vállalkozók szenvednek el a szigorítások miatt.

A szlovén kereskedelmi kamara által készített augusztusi felmérés szerint leginkább a kisvállalkozásokat érintett a járvány. Tíz vállalkozásból hét szembesült likviditási problémákkal, és 36 százalékuk keresett hitellehetőséget a problémái megoldására. Sokan szembesülnek fizetési késedelmekkel, beszerzési nehézségekkel és a fogyasztók árcsökkentéssel kapcsolatos elvárásaival.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink