Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Elhunyt a legnagyobb brit dizájner

Létrehozva:

Ő ismertette meg a britekkel a paplant, és stílusával megelőzte az IKEA-t is. 88 évet élt.

88 éves korában elhunyt Terence Conran, a leghíresebb brit formatervező, író, a londoni Design Múzeum társalapítója – írta a BBC hírportálja a család közleményére hivatkozva.

„Látnok volt, aki rendkívüli életútjával és munkájával forradalmasította a britek életét, az egész világon támogatta a brit formatervezést, kultúrát és művészetet” – olvasható a világhírű művész szombati haláláról szóló közleményben.

Karrierje a 40-es évek végén indult, országos ismertségre a hatvanas években tett szert. Éttermeket, építészeti és háztartási üzleteket nyitott, de neve leginkább az elérhető és stílusos bútorokkal, lakberendezéssel és belsőépítészettel kapcsolódott össze. Jóval azelőtt kezdett lapra szerelt bútorokat árulni, hogy a IKEA elérte volna a brit partokat, segített lefaragni az élvonalbeli formatervezés darabjainak árát, „demokratizálni a dizájnt”.

Az első Habitat-boltot 1964-ben nyitotta meg Londonban, stílusteremtő bútorai, művészi háztartási termékei a háború utáni szigor szürkeségéből kitörni akaró fiatalokat célozták meg. Erősen befolyásolta a kontinens stílusa, ő ismertette meg a britekkel például a paplant.

A boltból gyorsan hálózat vált, számos más brit láncot megvásárolt, éttermeket működtetett országszerte, valamint sok könyvet írt formatervezésről és gasztronómiáról, több közülük Magyarországon is sikeres lett.

Áruházi elgondolása, amely szerint teljesen berendezett szobákat kínált, a svéd Ikeát is megihlette, amely olcsóbb termékekkel lépett a nyomdokaiba, 1992-ben pedig felvásárolta és újra eladta a Habitat-üzleteket.

Sir Terence 1983-ban kapott lovagi rangot. Híres londoni helyszínek őrzik keze nyomát, mint a Bibendum-ház, a Michelin francia gumigyár 1909-es, kiválóan felújított londoni székháza és a Design Múzeum, amelynek alapítója és fő pénzügyi támogatója volt.

 

Legnépszerűbb cikkeink