Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Nobel-békedíj: Trump újabb jelölést kapott

Létrehozva:

Most Szerbia és Koszovó miatt jelölték. De hogy bármiért is megkapja-e, az azért még bőven a jövő zenéje.

A második jelölését kapta Donald Trump a 2021-es Nobel-békedíjra pénteken, ezúttal egy svéd politikustól, aki az amerikai elnököt a segédletével létrejött szerb-koszovói gazdasági megállapodásért javasolja kitüntetni – írja az MTI.

Magnus Jacobsson svéd kereszténydemokrata parlamenti képviselő Trump és az amerikai kormány mellett a szerb és a koszovói kormányzatot is Nobel-békedíjra jelölte. Úgy fogalmazott: “a béke és a gazdasági fejlődés érdekében végzett közös munkájukért”.

Trump szeptember 4-én, a Fehér Házban jelentette be Aleksandar Vucic szerb elnök és Avdullah Hoti koszovói kormányfő jelenlétében, hogy Belgrád és Pristina megállapodott a kétoldalú gazdasági kapcsolatok rendezésében. Az amerikai elnök történelmi jelentőségűnek minősítette az elvi megállapodást, hangsúlyozva, hogy a gazdasági együttműködés “összehozhatja az embereket”, s megnyithatja az utat a politikai rendezés előtt is.

Magnus Jacobsson pénteken a Twitteren hasonló értelmű bejegyzést tett közzé.  “A kereskedelem és a kommunikáció nagyon fontos a béke kikovácsolásához” – írta.

Nobel-békedíjra jelölték Donald Trumpot

Ugyanaz a személy, aki két éve is. Donald Trumpot jelölték a 2021-es Nobel-békedíjra alig néhány héttel azután, hogy segített az Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok közötti békekötésben – írja a Fox News beszámolója alapján a 24.hu. A jelölést Christian Tybring-Gjedde norvég parlamenti képviselő nyújtotta be.

Trumpot két évvel ezelőtt is jelölték a díjra, de akkor nem kapta meg az elismerést. Idén azonban ez már a második jelölése. Szerdán Christian Tybring-Gjedde, a norvég jobboldali Haladás Párt parlamenti képviselője terjesztette elő jelölését az Ábrahám-egyezmény néven ismertté vált megállapodás tető alá hozásáért. Ennek értelmében az Egyesült Arab Emírségek és Izrael felveszi egymással a teljes körű diplomáciai kapcsolatot.

Legnépszerűbb cikkeink