Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Hongkongból Tajvanra próbáltak szökni, a rokonok nem tudnak róluk semmit

Létrehozva:

Szökés közben elfogott hozzátartozóik elengedését követelték hongkongi családok a kínai hatóságoktól szombaton – írja az MTI.

A szóban forgó 12 embert a múlt hónapban vették őrizetbe a kínai hatóságok, mikor a gyanú szerint Hongkongból Tajvanra próbáltak szökni egy motorcsónakkal. Az volt a tervük, hogy Tajvanon politikai menedékért folyamodnak. A 12 hongkongit a dél-kínai Kuangtung parti őrsége vette őrizetbe augusztus 23-án illegális határátlépés gyanúja miatt.

Az elfogottak között volt Andy Li demokráciapárti aktivista, akit a múlt hónapban már Hongkongban is őrizetbe vettek a pekingi kormányzat által júniusban bevezetett, hongkongi nemzetbiztonsági törvény megsértése miatt. Az őrizetbe vettek legfiatalabbika egy 16 éves fiú.

Az elfogottak hozzátartozói először követeltek nyilvánosan tájékoztatást.

Személyazonosságuk elrejtése érdekében maszkot és sapkát viseltek.

Azt kérték a kínai hatóságoktól:

engedjék, hogy a 12 aktivista találkozhasson saját jogi képviselőivel, és felhívhassa hongkongi rokonait.

Elmondták: húsz napja azt sem tudják, életben vannak-e még hozzátartozóik, senki sem közölte velük, mivel vádolják az aktivistákat, és a hongkongi kormány nem nyújtott kézzelfogható segítséget a helyzet tisztázásában. A rokonok hangsúlyozták: az elfogottak közül többen állandó gyógyszeres kezelésre szorulnak, de nem tudják eljuttatni nekik az orvosságokat.

A kínai hatóságok biztosítottak afelől, hogy az elfogottak jó egészségnek örvendenek, és rámutattak: kínai jogászok képviselik őket a tárgyalás során. A bevándorlási hivatal szóvivője elmondta: munkatársaik rendszeres kapcsolatban állnak a családokkal.

Legnépszerűbb cikkeink