Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Tópartról került elő Horthy luxusvonatának egy kocsija

Létrehozva:

Forras: MNLJNSZML

A szenci tóparton vár az elszállításra és felújításra egy százéves vagon. Nemrég derült ki róla, hogy Horthy Miklós használta reprezentációs célokra – írja az Új Szó.

„A szenci tónál van egy vasúti kocsi, amelyről korábban úgy tudtuk, hogy Masaryk szalonkocsija volt. Egy magántulajdonban lévő telken áll az állomás mellett. A tóparton fut végig a vasút. Nagy valószínűséggel egy mellékvágányról két vasúti daruval tették ki a tópartra a kocsit. A telek jelenlegi tulajdonosa nyaralót szeretne oda építeni, ezért a pozsonyi Vasúttörténeti Múzeum munkatársait kérte meg, hogy nézzék meg, érdekli-e őket, elvinnék-e, mert számára felesleges, használhatatlan. Az alvázszám alapján a múzeum munkatársai elkezdtek nyomozni, milyen kocsiról van szó. Kiderült, hogy egy 1913-ban gyártott, fele-fele részben első- és másodosztályú vasúti kocsi. A sorozatszám alapján rájöttek, hogy Horthy Miklós Turán nevű szerelvényének a 9-es számú vasúti kocsija. Egy étkezővel, nyolcszemélyes faragott asztallal, konyhával és három hálószobával felszerelt szalonkocsi” – tudta meg a lap Darázs László peredi vonatrajongótól.

A Turán szerelvénnyel 1944-ben a nyilasok nyugatra menekültek, de csak Csehországig jutottak, a szerelvény eltűnt, Budapesten nem tudták, hova lett. Évtizedekkel később, amikor történészek, vonatrajongók elkezdték kutatni, mi lett a sorsa, kiderült, hogy 1945-ben a Csehszlovák Államvasutak lefoglalta és saját állományába vette az egész szerelvényt. Egy kocsi jelenleg is Csehországban van, de nagyon rossz állapotban – ismerteti a vagon történetét az Új Szó.

Legnépszerűbb cikkeink