Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Nem párzott, mégis tojást rakott a királypiton

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Wikipedia

Párzás nélkül rakott hét tojást egy királypiton egy állatkertben az egyesült államokbeli St. Louisban. A már 62 éves nőstény legalább két évtizede nem volt hím közelében.

Mark Wanner, az intézmény herpetológiai – kétéltűekkel és hüllőkkel foglalkozó – menedzsere elmondta, ritka, de nem példa nélküli, hogy királypitonok (Python regius) ivartalanul szaporodjanak. A kígyók gyakran arra is képesek, hogy spermát tároljanak szervezetükben későbbi megtermékenyítés céljából.

Maga a tojásrakás is különleges ebben az esetben, mivel a királypitonok jóval azelőtt abbahagyják ezt, hogy elérnék a 60-as éveiket – emelte ki Wanner.

Az egyed az állatkert valaha dokumentált legidősebb kígyója, és valószínűleg a legmagasabb korban tojást rakó példány – mondta a szakértő.

Az óriáskígyó július 23-án rakta le tojásait, melyek közül három inkubátorba került, kettőt genetikai mintavételekhez használtak, a maradék két tojásban növekvő kígyó azonban elpusztult.

Az életben maradt utódok várhatóan egy hónapon belül kikelnek.

A genetikai mintákból kiderül, hogy a tojások ivarosan vagy ivartalanul, úgynevezett fakultatív partenogenezis során termékenyültek-e meg.

Az állatkert egyetlen másik pitonja egy 31 éves hím, mely azonban húsz éve nem volt a nőstény közelében. A nőstény óriáskígyót 1961-ben ajándékozta az állatkertnek egy magántulajdonos.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink