Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Kína, Oroszország és Irán tagadja a Microsoft hackervádjait

Létrehozva:

Forrás: Pikist

Kína, Oroszország és Irán visszautasította a Microsoft szoftveróriás vádjait, amelyek szerint az említett országokból hackertámadásokat hajtottak végre az amerikai elnökválasztási kampány ellen.

Egy kínai külügyi szóvivő pénteken utalt arra, hogy a Microsoft és az Egyesült Államok csupán kitalálták az erről szóló vádakat. „Többször is elmondtam, hogy az amerikai elnökválasztás belügy, és nem áll érdekünkben, sem szándékunkban beavatkozni” – jelentette ki, írja az MTI.

Hasonló kijelentést tett pénteken az iráni külügyminisztérium szóvivője, aki elmondta: Teheránnak mindegy, hogy ki nyeri meg a választást novemberben.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a TASZSZ orosz hírügynökség szerint úgy fogalmazott, hogy a Microsoft állításai nem érdemelnek különösebb figyelmet egészen addig, amíg nincs rájuk bizonyíték.

A seattle-i székhelyű cég megállapításai megegyeznek az amerikai hírszerző közösségével.

A Microsoft szerint a Kínából érkező támadások Joe Bidennek, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltjének kampányát és a vele kapcsolatos szervezeteket vették célba azokon az olyan agytrösztökön kívül, amelyek például külpolitikával foglalkoznak. A kínai székhelyű csoport ezenkívül egy korábban Donald Trump amerikai elnökkel kapcsolatban álló „prominens személyiséget” is célba vett.

A Microsoft szerint az orosz hackerek látszólag a 2016-ban tevékeny csoportokhoz köthetőek. A hackerek mind a republikánusoknak, mind a demokratáknak dolgozó tanácsadókat, amerikai agytrösztöket támadtak meg, továbbá kibertámadást hajtottak végre az Európai Néppárt (EPP) és nagy-britanniai politikai pártok ellen.

Az iráni hackerek a Fehér Házat és Trump kampányát támadták meg, sikertelenül.

Az amerikai hírszerző szervezeteket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) korábban arról tájékoztatta a törvényhozókat, hogy Irán, Kína és Oroszország részéről várható beavatkozás az amerikai választási folyamatba. Az elemzés szerint különböző megfontolásokból ugyan, de Irán és Kína Bident látná szívesen a Fehér Házban, míg Oroszország Trumpot támogatná.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink