Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Vakmerőbbé válunk a legismertebb fájdalomcsillapítótól

Létrehozva:

A fájdalomcsillapítótól az emberek kevésbé éreznek negatív érzelmeket, amikor kockázatos cselekedetekre készülnek.

Aligha kell bemutatni a felnőtt emberek többségének az acetaminofen, ismertebb nevén paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítókat, amelyek különböző márkaneveken – Tylenol, Panadol – világszerte nagy népszerűségnek örvendenek. A legújabb kutatások szerint azonban van egy eddig ismeretlen mellékhatása, miközben megszünteti fejfájásunkat – írja a a Sciencalert nyomán szeretlekmagyarország.hu.

Az ohioi állami egyetem neurológusai ugyanis arra jöttek rá, hogy az acetaminofentől az emberek kevésbé éreznek negatív érzelmeket, amikor kockázatos cselekedetekre készülnek. Vagyis csökken a félelemérzetük. Ez pedig nem csupán az egyénre lehet életveszélyes, hanem a társadalomra is – véli Baldwin Way a kutatás vezetőjét.

A professzor felhívja a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok lakosságának 25%-a heti gyakorisággal él ezzel a fájdalomcsillapítóval, legalább 600 olyan, receptre és recept nélkül kiváltható gyógyszer van forgalomban, amely tartalmazza.

A kutatás, amelyben több mint 500 egyetemi hallgató vett részt és fejenként egyetlen 1000 mg-os, átlagos felnőtt dózist kaptak, arra derített fényt, hogy az acetaminofen fájdalomcsillapító hatása különböző pszichológiai folyamatokra is kiterjed: az emberek kevésbé lesznek érzékenyek a lelki bántalmakra, ugyanakkor csökken a mások iránti empátiájuk, és tompulnak a kognitív funkciók is. Ugyanígy csökken a kockázati tényezők felmérésének képessége is, amely összefügghet azzal, hogy kevésbé éreznek szorongást az egyes kihívásokkal szemben.

A kísérlet során a résztvevőknek fel kellett pumpálniuk egy léggömböt egy számítógép-képernyőn, és mindegyikkel képzeletbeli pénzt lehetett nyerni. Azt az utasítást kapták, hogy a lehető legtöbb pénzt nyerjenek a léggömb lehető legnagyobb felpumpálásával, de vigyázzanak arra, hogy ne durrantsák szét a ballont, mert abban az esetben elvesztik a pénzt.

Az acetaminofent kapott diákok sokkal több kockázatot vállaltak, mint az a kontrollcsoport, amelynek csak placebót adtak. Igaz, hogy az előbbiek több ballont fújtak nagyra, mint az óvatosabb kontroll-csoport, de többet is durrantottak szét.

A kísérleti alanyoknak különböző felméréseket is ki kellett tölteniük, amelyekkel a veszélyérzetüket tesztelték különböző feltételezett helyzetekben: egy sporteseményre fogadásban, egy magas hídról való bungee jumping-ban, vagy egy biztonsági öv nélküli autó vezetésében. Az acetaminofen általi csökkenő kockázat-érzékelés itt is érvényesült.

A kutatást azért is érdemes tovább folytatni ebben az irányban, mert az elmúlt években több orvosi tanulmány már egyenesen megkérdőjelezte az acetaminofen valóságos fájdalomcsillapító hatását.

Legnépszerűbb cikkeink