Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Mégsem léphetnek be a külföldi vadászok Magyarországra

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Shutterstock

A határzár gazdasági célú könnyítéséről szóló kormányrendelet a Vadászkamara szerint lehetővé teszi, hogy az előre lefoglalt vadászatokról szóló szerződés felmutatásával beutazhassanak hazánkba a külföldi vendégvadászok. A Pesti Hírlap azonban úgy értesült, hogy a határon ezt nem így gondolják.

A Magyar Közlönyben 5-én megjelent rendelet úgy fogalmaz, hogy „Ha a Magyarországra történő beutazás üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a nem magyar állampolgár Magyarország területére történő belépéskor igazolja, Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet.” Ez a megfogalmazás a Vadászkamara álláspontja szerint a külföldi bérvadászokat feljogosítja az ország területére történő korlátozás nélküli belépésre, tekintettel arra, hogy a bérvadászat a kamara megítélése szerint gazdasági célú tevékenységnek minősül.

Mivel a jogszabályi előírások alapján az üzleti vagy gazdasági célú tevékenységet igazolni szükséges, így a Vadászkamara álláspontja szerint a Magyarországra történő külföldi bérvadász belépéséhez a határon fel kell mutatni egy olyan hatályos dokumentumot – például a felek által aláírt bérvadászati szerződést – amely igazolja e tevékenység fennállásának jogszerűségét. A Pesti Hírlap értesülései szerint azonban a határellenőrök nem értenek egyet a kamara állásfoglalásával, a külföldi vadászokat a szerződés ellenére több ízben visszafordították.

„Ellentmondásos hírek vannak arról, hogy jöhetnek-e a külföldi vadászok. A mai napon még bizonytalanság van a vadászatra jogosultak körében” – nyilatkozta csütörtök délelőtt Pechtol János az Országos Magyar Vadászati Védegylet ügyvezető elnöke a Pesti Hírlapnak.

A Pesti Hírlap nyomtatott, ingyenes hétvégi számából az is kiderül, hogy amennyiben a külföldi vadászok az érvényes szerződésük felmutatása mellett sem léphetik át a határt – vagy a kormányrendeletről szóló jogértelmezési vita nem dől el egyértelműen napokon belül – az azt jelenti, hogy idén teljesen kimaradhat az augusztus végén kezdődő és épp szeptember 10-e és 20-a között tetőző szarvasbőgési szezon. Vannak olyan vadászterületek, ahol az éves bevételek mintegy fele ebben a pár hétben termelődik, miközben a külföldi vadászok aránya meghaladja a 90 százalékot.

Legnépszerűbb cikkeink