Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Félti a velencei-tavi zöldterületeket, feljelentést tesz Schmuck Erzsébet

Létrehozva:

Természetkárosítás kísérletének bűntette miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a Velencei-tó természetes környezetének megóvásáért az LMP társelnöke. 

Schmuck Erzsébet csütörtöki online sajtótájékoztatóján emlékeztetett: Gárdony önkormányzata nemrég jóváhagyta a helyi építési szabályzat módosítását, amely lehetővé teszi a zöldterületek 30 százalékos beépítését akár 10 méternél is magasabb épületekkel, írja az MTI.

A változtatás a népszerű strandokat is érinti, de az egész tóra hatással lehet – mondta. A folyamatot ezért szerint még most kell megállítani, amíg a terület nem szenved visszafordíthatatlan károkat.

A Velencei-tó törvény erejénél fogva áll országos védelem alatt. A fürdésre nem használt része Natura 2000-es terület, egyedülálló természeti értékekkel – mutatott rá. Hozzátette: az egész tó kizárólagosan állami tulajdonban van, közvetlen parti sávja pedig nem magánosítható.

A helyi építési szabályzat módosítása viszont szembemegy ezekkel az előírásokkal. A vízparti telek magántulajdonba juttatása veszélyezteti a tó ökológiai állapotát, tönkre teheti élővilágát – jelentette ki.

Schmuck Erzsébet ezért a módosítás visszavonására kéri az önkormányzatot. Emellett az ökológiai szempontokat követő vízgazdálkodást szorgalmaz a párt a nádasok és a természetes partszakaszok védelméért. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink