Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Elutasította az EJEB 17 franciaországi bevándorló keresetét

Létrehozva:

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) csütörtökön elutasította tizenhét bevándorló keresetét, akik „embertelen és megalázó” franciaországi elhelyezési körülményeik miatt fordultak a strasbourgi testülethez.

Az ügyben érintett albán, bosnyák és koszovói menedékkérők azért fordultak 2013-ban az EJEB-hez, mert a kelet-franciaországi Metzben több hónapon keresztül parkolóban felállított sátorban szállásolták el őket és családjukat a hatóságok, „közvetlenül a betonon”, továbbá azt állították, hogy nem kapták meg a nekik járó pénzügyi és anyagi támogatásokat, írja az MTI.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy a felperesek nem tudtak kielégítő bizonyítékokat felmutatni azzal kapcsolatban, hogy ideiglenes elhelyezési körülményeik valóban embertelenek és megalázóak voltak. Emellett a felek beszámolói is eltértek a tábor életkörülményeit illetően, különös tekintettel a higiéniára és a biztonságra, valamint a menedékkérők számára biztosított lehetőségekre vonatkozóan.

Az EJEB megállapította továbbá, hogy a „francia hatóságok nem mutattak közönyt a kérelmezők helyzete iránt”, és alapvető szükségleteiket – lakhatást, ételt és tisztálkodást – mind kielégítették. Ezenkívül olyan intézkedéseket is hoztak, amelyek a panaszosok életkörülményeinek gyors javulását eredményezték, különös tekintettel az orvosi ellátásra és gyermekeik iskoláztatása. A hatóságok később szociális lakásokba költöztették a kérelmezőket.

Ennek értelmében a testület arra a következtetésre jutott, hogy a kérelmezők panasza „nyilvánvalóan megalapozatlan”, így el kell utasítani. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink