Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Az SZFE munkavállalói sztrájkkal csatlakoznak az autonómiáért folytatott harchoz

Létrehozva:

Ma tíz napja, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói elfoglalták az intézményt. A diákok elmondása alapján csütörtök délután még semmilyen megkeresést nem kaptak kormányzattól. 

Ezért a tanulók csütörtökön levelet írtak Palkovics Lászlónak, amiben kérik az oktatási és szervezeti autonómia biztosítását, a szenátus jogköreinek visszaállítását és az egyetem autonómiájának garanciáit, valamint, hogy Palkovics szólítsa fel lemondásra a kuratóriumot.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem dolgozói pedig bejelentették, hogy szeptember 9-én benyújtották sztrájk-követeléseiket a kormányhoz, így csatlakozva az autonómiáért folytatott küzdelemhez. A munkavállalók szerint az új alapító okirat, a szervezeti és működési szabályzat (SzMSz) a munkavállalók érdekeit is sérti.

Követeléseik a következők:

  • garantálják az alkotás, az oktatás és az egyetem szabadságát;
  • állítsák vissza a szenátus jogköreit;
  • az egyetem belső működését az egyetem közösség határozhassa meg a szenátuson keresztül;
  • az egytem rektorát intézmény-, és osztályvezetőit a az egyetemi közösség válaszhassa meg a szenátuson keresztül;
  • garantálják, hogy nem csökkentik az egyetem pénzügyi forrásait.

A kormánnyal folytatott tárgyalásokra az egyetem sztrájkbizottságot delegál, melynek tagjai Csató Kata, Forgács Péter, Karsai György, Németh Gábor és Veszprémi Judit. 

Ha a tárgyalások eredménytelenek, az egyetem dolgozói határozatlan időre sztrájkba kezdenek legkésőbb 2020. szeptember 21-én. 

A folyamatosan bővülő névsorhoz, az első napon 85-en csatlakoztak.

Legnépszerűbb cikkeink