Magyarország

A MOB bízik a tokiói játékok megrendezésében

Published

on

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és az ötkarikás játékokért felelős japán miniszter is azt mondta, hogy jövőre mindenképpen meg kell rendezni a tokiói olimpiát – így készülnek Magyarországon is.

Úgy kezeljük, hogy tokiói olimpia lesz, az egyetlen kérdés, hogy hogyan, milyen, a megrendezést segítő, akár helyszíni módosításokkal – mondta Vékássy Bálint, a MOB főtitkára az InfoRádiónak. A rendezés melletti elkötelezettséget nemcsak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság részéről látják, hanem a japán szervezők részéről is. Úgy fogalmazott a japán szervezőkkel folytatott beszélgetésekre hivatkozva, hogy a nézők nélküli olimpia közgazdasági vonzatát nem látják olyan súlyosnak az ázsiai országban, ahogyan azt a külvilág láttatná velük, mivel az olimpia pozitív gazdasági hatása az infrastrukturális beruházásokkal már megvalósult.

„Szívmelengető hallgatni, hogy így gondolkoznak róla, és látjuk a szervezőbizottság eltökéltségét és az óriási munkát is, amit ez az óriási problémamegoldás igényel” – tette hozzá a főtitkár.

Továbbra is megválaszolásra váró kérdésnek nevezte, hogy a korábbi olimpiák elemei közül mit lehet majd megtartani, mi lesz a nézők szerepe, milyen lehetőségeik lesznek a sportolóknak, ha kiutaztak Japánba, kimozdulhatnak-e az olimpiai faluból, vagy kell-e maszkot viselniük.

Vékássy Bálint szerint az olimpiai mozgalomnak arra is fel kell készülnie a következő egy évben, hogy a számos érintett részéről is jönnek majd a bírálatok és vélemények egymás lépései és intézkedései kapcsán is. Korábban is voltak olyan vélemények, hogy távol kell maradni a játékoktól a Szabad Tibetért-mozgalom, vagy éppen Rio esetében a Zika-vírus miatt. Arra kell készülni, hogy most is így lesz – tette hozzá Vékássy.

Mint mondta, szeretnék, hogy ez minden nemzet szabad akarata lenne, és mindenki szabadon dönthetne arról, hogy elutazik-e Tokióba az olimpiára vagy sem.

„Mi mindenképpen el szeretnénk utazni” – hangsúlyozta a főtitkár.

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version