Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

35 milliárd dollárt kér még az ENSZ a koronavírus elleni küzdelemhez

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Pixabay

További 35 milliárd dolláros (mintegy 10 535 milliárd forintos) hozzájárulást kért António Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) a Covid-19 elleni vakcinák, kezelések és diagnosztikai eszközök támogatását célzó programjához

A világszervezet főtitkára egy online eseményen közölte, eddig mintegy 3 milliárd dollár (903 milliárd forint) gyűlt össze, ami kevesebb mint 10 százaléka annak, amit a WHO a programra szánna, írja az MTI.

A Reuters brit hírügynökség a jelenséggel kapcsolatban megjegyezte: miközben a különböző országok és kormányok – köztük az Európai Unió, Nagy-Britannia, Japán és az Egyesült Államok – kétoldalú megállapodásokat kötöttek a különböző vakcinákkal kapcsolatban, a szükséges pénzügyi támogatás elmarad, így Guterres és Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója kénytelen a nemzetekhez fordulni segítségért.

Az ENSZ-főtitkár kijelentette, hogy sürgős segítségre van szükség. Elmondása szerint ha a programba nem fektetnek be 15 milliárd dollárt (4515 milliárd forintot) az elkövetkezendő három hónapban, akkor elvész a lehetőség.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke augusztusban ígéretet tett arra, hogy a brüsszeli testület 400 millió euró (mintegy 143 milliárd forint) értékű garanciával támogatja a WHO kezdeményezését a koronavírus elleni oltóanyag felvásárlására.

A WHO főigazgatója mindeközben ismételten felszólított a klinikai vizsgálatok fokozására.

Az AstraZeneca brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyár a héten biztonsági megfontolásokból felfüggesztette a koronavírus elleni vakcinájának tesztelését, miután egészségügyi probléma lépett fel az egyik tesztalanynál, aki – sajtóhírek szerint – gerincvelő-gyulladás tüneteit mutatta, amelyet vírusfertőzés is okozhat. A vállalat vezérigazgatója közölte: még nem tudják a tesztalany diagnózisát, nem bizonyos, hogy gerincvelő-gyulladásról van szó, s további vizsgálatokat végeznek. Elmondta, abban az esetben, ha a tesztelés hamarosan folytatódhat, még az év végéig kiderülhet, hogy hatásos-e a készítményük az új típusú koronavírus ellen.

A WHO korábban az AstraZeneca kísérleti oltóanyagát nevezte a legígéretesebbnek.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink