Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Sokan vesznek személyi kölcsönből lakást és autót

Létrehozva:

Forrás: Shutterstock

A hitelkalkulációt végzők több mint 44 százaléka 3 millió forintnál nagyobb összegű személyi kölcsönt szeretett volna igényelni.  

Ez utóbbi jelentős csökkenés 2019 első hat hónapjához képest, ám a dolog annyiban érthető, hogy a bankok a koronavírus járvány kitörése óta óvatosabbak, így zömük legfeljebb 5-8 millió forintig hitelez jelenleg.

Az érdeklődők több mint fele (54 százalék) 3-5 évre adósodott volna el, míg 29 százalékuk 6-8 év, 7 százalékuk pedig 9-10 év alatt tervezte visszafizetni a felvett összeget. Ez utóbbi 10 százalékos csökkenés 2019 első félévéhez képest, ami érthető, mert a bankok többsége most legfeljebb 8 évre hitelez a személyi kölcsönök 10 éves elméleti maximuma helyett.

A 12 hazai bank ajánlatait összehasonlító Bankmonitor adatai alapján a legnépszerűbb hitelcél a gépjárművásárlás (8,18 százalék), amit a lakásvásárlás (3,71 százalék), a lakásfelújítás (2,47 százalék) és a hitelkiváltás 2,25 százalék követ, de a többség természetesen szabad felhasználással igényelt volna kölcsönt. A használt autó vásárlásának megfinanszírozása hagyományosan közkedvelt cél a személyi kölcsönök esetében, hiszen rugalmas és gyors megoldást jelent akár külföldi import esetén is, ráadásul a hitel egy része a vételt követően szinte biztosan felmerülő szervizköltségekre is fordítható.

A személyi kölcsönből történő lakásvásárlás talán meglepőnek tűnhet, hiszen miközben ezek THM-e (teljes hiteldíj-mutatója) 7 százalék körül kezdődik, 10 éves kamatperiódusú lakáshitelt – ahol a bank egy évtizedig nem módosíthatja egyoldalúan a kamatot – már 4 százalék alatti THM-mel is találni a Bankmonitor lakáshitel kalkulátora szerint. Előfordulhat azonban, hogy egy ingatlan valamilyen oknál fogva nem hitelezhető – például nem lakóingatlanként szerepel a tulajdoni lapon –, vagy rövid időn belül pénzhez szeretne jutni az eladó, akkor a személyi kölcsön is szóba jöhet.

Lakásfelújítás esetében a személyi kölcsön alternatívája lehet egy szabad felhasználású jelzáloghitel is, hiszen ezek THM-e 6 százalék körül kezdődik, ám itt az átlagos átfutási idő egy-másfél hónap, ráadásul egy 5 millió forintos hitelnél akár 200 ezer forint is lehet az egyszeri költség – közjegyzői díj, folyósítási díj stb. –, ami személyi hitel esetében általában néhány tízezer forintból megúszható.

A hitelkiváltás a jelenlegi alacsony kamatkörnyezet miatt lehet viszonylag népszerű, hiszen azon túl, hogy akár jelentősen csökkenthető a havi kiadás egy meglévő, drága kölcsön olcsóbbra cserélésével, akár a hitelképesség is visszaállítható egy ilyen pénzügyi manőverrel.

Legnépszerűbb cikkeink