Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Őrizetbe vettek egy újabb fehérorosz ellenzékit

Létrehozva:

Civil ruhás, álarcos emberek fogták el, majd elvitték Makszim Znakot.

Újabb fehérorosz ellenzéki vezető, Makszim Znak elhurcolásáról számolt be szerdán Viktar Babarika volt ellenzéki elnökjelölt stábja.

Közzétettek a Telegram-csatornájukon egy felvételt, amelyen az látszik, hogy civil ruhás, álarcos emberek elfogják, majd ismeretlen helyre szállítják Makszim Znakot, az ellenzéki Koordinációs Tanács elnökségi tagját. A politikus ügyvédje azt mondta, hogy az állami Nyomozó Bizottság emberei házkutatást tartanak Znak lakásán, és arra készülnek, hogy átkutassák a börtönben lévő lakását is.

Az Interfax szerint Znak mobiltelefonját kikapcsolták, és a messenger-üzenetekre sem reagál. Reggel interjút kellett volna adnia az Eho Moszkvi orosz rádiónak, de nem jelentkezett be a megbeszélt időben. Babarika stábjának szóvivője, Hleb Hermancsuk azt mondta, hogy reggel hívta telefonon Znakot, aki csak annyit tudott mondani, hogy “mintha jött volna valaki”. Majd egyszavas üzenetet küldött: “Maszkok”. Utána már nem volt elérhető.

2020. augusztus 21-én Minszkben készített kép Makszim Znakról / Fotó: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

A minszki belügyminisztérium közölte, hogy egyelőre erről nincs tudomása a sajtóban megjelent eseményekről.

A TASZSZ helyszíni tudósítása szerint a Babarika stábjának helyt adó épület ajtaja zárva van, a helyszínen tartózkodik tucatnyi újságíró, de nem engedik be őket az épületbe. A közelben két busz parkol, civil ruhás, álarcos emberek ülnek benne.

Szvjatlana Cihanouszkaja volt ellenzéki elnökjelölt a Telegram-csatornáján szerda reggel közzétett nyilatkozatában Znak szabadon engedését követelte. A Litvániába száműzött Cihanouszkaja azt is követelte, hogy engedjék szabadon a tanács elnökségének másik két, korábban őrizetbe vett tagját, Szjarhej Dileuszkit és Marija Kalesznyikavát, és szavatolják a biztonságos hazatérést a szintén külföldön tartózkodó Paval Latuska és Olha Kavalkava számára, akik ugyancsak tagjai az elnökségnek.

Cihanouszkaja szerint a fehérorosz vezetők félnek tárgyalni az ellenzékkel, megpróbálják megbénítani a Koordinációs Tanács munkáját, és meg akarják félemlíteni a tagjait.

“De a tárgyalásoknak nincs alternatívájuk, Lukasenkának ezt el kell fogadnia” – szögezte le.

Fehéroroszországban augusztus 9-én tartottak elnökválasztást, és Lukasenka a hivatalos eredmények szerint a voksok mintegy 80 százalékát szerezte meg, hatodszor is megnyerve az elnökválasztást. A második helyre befutó Szvjatlana Cihanouszkaja azonban magát tartja győztesnek, bár a hivatalos adatok szerint csak a szavazatok 10,12 százalékát kapta. Az elnökválasztás óta folyamatosak a tiltakozások, a tüntetők Lukasenka távozását követelik. A hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek elfojtani a tüntetéseket. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.

Cihanouszkaját közvetlenül a választás után arra kényszerítették, hogy Litvániába távozzon, és azóta ott tartózkodik. A hatalom a jelek szerint most egyenként távolítja el az országból a Koordinációs Tanács tagjait. Szombat hajnal óta három tagját fogták el és toloncolták ki Lengyelországba vagy Ukrajnába. A szintén ellenzéki Marija Kalesznyikavát is Ukrajnába akarták kizsuppolni kedd hajnalban, de ő szembeszegült az intézkedéssel, a határátkelőnél összetépte az útlevelét, ezért őrizetbe vették.

(MTI)

 

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink