Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Négyszáz gyereket menekít ki az EU az égő menekülttáborból

Létrehozva:

Az Európai Unió szerdán bejelentette, hogy négyszáz, kíséret nélkül érkezett gyermek szárazföldre szállítását finanszírozza a görögországi Leszbosz szigetén fekvő Moria menekülttáborból, ahol éjszaka több tűz is kiütött.

„Elsődleges szempont, hogy mindenki, aki a menekülttáborban tartózkodik, biztonságban legyen” – írta Twitter-üzenetében Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság már felvette a kapcsolatot a görög hatóságokkal.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is együttérzését fejezte ki a katasztrófa miatt, és közölte, hogy az EU kész a támogatás azonnali mozgósítására.

Heiko Maas német külügyminiszter az EU Tanácsának soros elnökségét képviselve Twitter-üzenetében azt írta, hogy a lehető leggyorsabb segítséget kell nyújtani Görögországnak, beleértve azt is, hogy „segítőkész uniós tagállamok befogadják a „humanitárius katasztrófa” által sújtott menekülteket.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke is azonnali szolidaritásra szólította fel az EU-tagországokat.

Szerda hajnalban több tűz keletkezett a Leszbosz szigetén található Moria menekülttáborban. Sajtójelentések szerint több lakókonténer kigyulladt, emiatt a hatóságok elrendelték a létesítmény kiürítését. A 2800 személyesre tervezett Moria táborban jelenleg mintegy 12 600 ember van, segélyszervezetek rendszeresen bírálják az ottani életkörülményeket és a túlzsúfoltságot. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink