Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Lukasenka: az orosz-fehérorosz integráció lehetetlen a szövetségi szerződés alapján

Létrehozva:

Lukasenka szerint a mai körülményekhez alkalmazkodva lehetne kialakítani az integráció új útjait.

„Mára két nemzedék nőtt fel azóta, ezért ma már lehetetlen megvalósítani azt az integrációt” – nyilatkozott Lukasenka az orosz médiában szerdán közölt interjúban.

A fehérorosz vezető azt mondta, emiatt olyan „térképekről” kezdett el tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, amelyek alapján a mai körülményekhez alkalmazkodva lehetne kialakítani az integráció új útjait. Hangsúlyozta az egyenrangúság fontosságát a gazdasági integrációban. Fehéroroszország nem kíván kilépni a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéből, hozzátéve, hogy hazája NATO-tagságát Oroszország „kategorikusan megakadályozná”.

Lukasenka szerint a 60 ezres fehérorosz hadsereg hadba lépne egy Oroszország elleni nyugati katonai agresszió esetén. Felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz-fehérorosz szakasz kivételével mindenütt megerősítették a határőrizetet.

Kifejezte reményét, hogy az elmúlt hónapok eseményeiből hozzá hasonlóan az orosz elnök is tanult. Emlékeztetett korábbi kijelentésére, miszerint a bajban kész a „hátát Putyin hátának vetve viszonozni a tüzet”. Szavai szerint minden kérdésben kész „veszekedni” orosz kollégájával, kivéve a biztonsági kérdéseket.

Elmondta azt is, hogy a külső erők Fehéroroszországon keresztül Oroszországot próbálják „megragadni”. Lukasenka szerint a Putyin által felállított rendvédelmi tartalékot nem vetették be hazájában, és kifejezte reményét, hogy erre nem is lesz szükség.

A Navalnij-ügyben Minszk által korábban közzétett hangfelvételnek további, „szenzációs részleteket tartalmazó” részletei vannak, amelyek várhatóan szintén nyilvánosságra fognak kerülni. Az elnök szerint a Varsó és Berlin között a fehérorosz hírszerzés által „elfogott” telefonbeszélgetés részvevői nem lengyelek vagy németek, hanem amerikaiak.

Állítása szerint a fehéroroszországi „zavargásokat” kívülről szítják, elsősorban amerikaiak, egy Varsó melletti központból, másodsorban Csehországból, de Litvániából és Ukrajnából is. Szerinte azért „gyűlölik” őt az amerikaiak, mert országa nem vált az Oroszország körüli „egészségügyi kordon” részévé, és mert ő maga „nem engedte a küszöbre sem” Soros Györgyöt.

Lukasenka kijelentette, hogy hajlik az előrehozott elnökválasztásra, de csak az alkotmánymódosítás és helyi választások megtartása után. Határidőt nem nevezett meg, csak annyit mondott, erről az idén decemberben vagy jövő januárban összehívandó összbelorusz népgyűlés dönthet majd, egyéb politikai és gazdasági kérdések, egyebek között az új ötéves tervek mellett.

Azt hangoztatta, hogy Fehéroroszországban, ahol a gazdaság a nehézségek ellenére is működik, nincs ok „színes forradalomra”, mint ahogy annak idején Örményországban vagy Ukrajnában. Rámutatott, hogy az ország összes vállalata működik, a sztrájkfelhívások ellenére is.

A fehérorosz erőszakszervezetek nem követtek el törvénysértést a tüntetések szétverésével. Azt mondta, azért ragadott gépkarabélyt, hogy bebizonyítsa, nem gyáva. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink