Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Vidnyánszky Attila: Megható, ki mindenki jelzi a szolidaritását felém

Létrehozva:

A Színház- és Filmművészeti Egyetem épülete még mindig el van barikádozva, a tüntetők és a kuratórium egymásra mutogat. Vidnyánszky Attila szerint a tüntetők egyszerűen félnek a változástól. 

A lemondásokról idáig csak szóban hallottunk, semmilyen dokumentumot nem láttunk még. Korábban kértem a kancellár urat, hogy hozzon papírt a lemondásokról, de eddig nem kaptunk semmit. Ez, hogy úgy mondjam, ellentmondásos – mondta Vidnyánszky Attila a Mandinernek adott interjújában. Hozzátette, hogy az egyetem vezetésével való találkozáskor leszögezték, hogy az a legfontosabb, hogy rendben elinduljon az oktatás, most mégis azzal kellett szembesülniük, hogy „önhatalmúlag úgy döntöttek, mégsem kezdik meg a tanítást.”

„Mi a változást képviseljük, azt szeretnénk, ha történnének lényegi átalakulások az egyetemen. Mindenütt hangsúlyozom: azok a diákok és tanárok, akik már bent vannak a rendszerben, nyugodtan végezhetik a munkájukat. A diákok megkapják azokat a tanárokat, akikhez felvételiztek, és a diplomáig elkísérik őket. Az egyetem vezetői azonban elzárkóznak bárminemű változástól, és minden eddigi cselekedetük azt bizonyítja, nem akarnak semmilyen formában elmozdulni.”

Vidnyánszky szerint a változás annyit tesz, hogy kinyitnák az egyetemet, kapacitást bővítenének, és pluszosztályokat és új kurzusokat indítanának.

„Vendégtanárokat hívnánk, nemzetközi fesztiválokon vennénk részt, közös projektekben gondolkodnánk. De ami a legfontosabb, a szakma azon részével is kapcsolatot akarunk teremteni, amellyel az egyetemnek ma nemigen van érintkezése.”

Vidnyánszky hozzátette, hogy csak akkor lesz az egyetemen sokkal színesebb oktatás, ha abban sokféle gondolat, hit, metodika és világnézet helyet kap.

A hallgatók tiltakozására és követelésére azt mondta, hogy „döbbenetes, hogy azok a hallgatók, akik leginkább a változást kellene forszírozzák, akiknek a legnyitottabbaknak kellene lenni, azok zárnak be. Azok az ultimátumok, amelyeket megfogalmaztak, arról szólnak, hogy minden maradjon a régiben. Az a fizikai zár is, amit most létrehoztak, arról szól, hogy semmilyen változást nem akarnak beengedni.” Vidnyánszky szerint amíg politikai térben zajlik minden, nem nyugszanak meg a kedélyek.

„Számomra egészen döbbenetes és megható, ki mindenki jelzi a szolidaritását felém. Nagy öregek telefonálnak, támogatnak. Egyedül ezt nem is bírnám, ha nem éreznék ekkora társadalmi támogatottságot a hátam mögött.”

Vidnyánszky szerint nem minden diák és tanár ért egyet azzal, ami most a Vas utcában zajlik. 

„Miért nem szólalnak meg? Miért nem merik felvállalni a véleményüket? Ezek az igazán aggasztó kérdések.”

Kérdésre kijelentette azt is, nem akar odamenni az elbarikádozott épülethez. „Nem. Nem megyek oda. Miért provokáljam a helyzetet? Nem erre van szükség most, hanem a párbeszéd lehetőségének megteremtésére.”

Legnépszerűbb cikkeink