Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Ragaszkodik az olimpiához Japán

Létrehozva:

Minden áron megrendezik jövőre az elhalasztott tokiói olimpiát az ötkarikás játékokért felelős japán miniszter szerint.

Hasimoto Szejko, az olimpia megrendezéséért felelős japán miniszter keddi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a játékokat meg kell tartani a sportolók érdekében, tekintet nélkül a koronavírus-járvány jelentette kihívásokra.

A pandémia márciusban kényszerítette eddig példa nélkül álló döntésre, az eredetileg idén július 24. és augusztus 9. közé tervezett nyári játékok elhalasztására a házigazdákat és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB). A tokiói olimpia új dátuma 2021. július 23.-augusztus 8., ugyanakkor az elmúlt hónapokban egyre több sportoló, sportvezető és virológus fejezte ki aggodalmát amiatt, hogy vakcina nélkül még jövőre sem lesz biztonságos az olimpia.

„Minden érintett gőzerővel dolgozik azon, hogy megfelelően előkészüljünk, és a sportolók is hatalmas erőfeszítéseket tesznek. Úgy vélem, bármi áron meg kell tartanunk a játékokat. Minden erőfeszítésünket a járvány elleni küzdelemre akarom fókuszálni” – fogalmazott a miniszter.

Takaja Masza, a tokiói olimpia szervezőbizottságának szóvivője hozzáfűzte: jó irányba haladnak a dolgok.

A japán kormány, a szervezőbizottság és a NOB képviselői, valamint járványügyi szakemberek a múlt héten folytattak megbeszélést arról: miként lehet lebonyolítani a tokiói olimpiát a világjárvány árnyékában. A tervek szerint az esztendő végéig dolgozzák ki a részletes szabályozást, amely majd magában foglalja a sportolók beutazását, a koronavírus-tesztelést, a helyszínek biztosítását egészségügyi szempontból, valamint a nézőkre vonatkozó előírásokat. A szervezőbizottság ügyvezető igazgatója, Muto Tosiro pénteken leszögezte: az ötkarikás játékok megrendezéséhez nem szükséges feltétel, hogy legyen vakcina a koronavírus ellen.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink