Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Nem engedi be Kína azokat a tisztviselőket, akik Tajvanra látogatnak

Létrehozva:

Forrás: Wikipedia

Kína nem fogja beengedni területére azokat az amerikai vezető tisztségviselőket, akik Tajvanra látogatnak – adta hírül kedden a Global Times című kínai lap főszerkesztője.

A tervezett szankciók vállalatokat is sújtanának, nevezetesen azokat, amelyekkel kapcsolatuk van a belépési büntetőlistára került tisztségviselőknek. Ezek a cégek elveszítik a bejutás lehetőségét Kína belső piacára.

A Global Times kiadója a Kínai Kommunista Párt hivatalos újságja. Főszerkesztője hivatalos Twitter-oldalán közölte a tervezett büntetőintézkedéseket.

Peking és Washington viszonya már jó ideje nem felhőtlen és még feszültebbé vált, amiatt, hogy augusztus elején Alex Azar amerikai egészségügyi miniszter Tajvanon járt. Személyében 1979 óta a legmagasabb rangú amerikai kormányzati tisztségviselő látogatott a szigetre.

A miniszter látogatása heves reakciót váltott ki Pekingben, amely szerint Azar útja a békét és a stabilitást fenyegeti. Kína és az Egyesült Államok között az elmúlt időszakban fokozódott a feszültség a kínai kormány hongkongi politikája miatt, és mert Donald Trump amerikai elnök azzal vádolja Kínát, hogy „rászabadította” a világra az új koronavírust.

Kína saját részeként tekint az 1949 óta saját kormányzattal rendelkező Tajvanra, amelyet az ENSZ sem ismer el önálló országként. Peking és Tajpej között a viszony több éves közeledés után ismét fagyossá vált azt követően, hogy a függetlenségpárti Caj Ing-ven vezette kormányzat elutasította azt az 1992-ben elfogadott, az egy Kína elvét magában foglaló egyezményt, amelyet Peking a tárgyalások alapfeltételeként kezel. A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomásgyakorlást alkalmaz Tajvannal szemben, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében. Caj május 20-i, második mandátumára szóló beiktatásakor kijelentette: Tajvan sohasem fogadja el az egy ország, két rendszer elvét.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink