Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Megúszta a kapucnis motorcsónakos a kampányrendezvény megzavarását

Létrehozva:

Karácsony Gergely / Fotó: Pozsonyi Roland

Nem követett el bűncselekményt, de még szabálysértésről sem lehet beszélni annak a motorcsónakosnak az esetében, aki tavaly megzavarta Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt dunai kampánynyitó rendezvényét – írja a Népszava a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) válaszlevele alapján.

A lap emlékeztet arra, hogy 2019 szeptemberében három kapucnis, napszemüveges alak közelítette meg egy csónakban a rendezvény helyszínét, majd a jármű elejére ragasztott hangfalakból egy ismert cirkuszi indulót bömböltettek nagy hangerővel. Mint a Népszava nyomozásából kiderült, a csónak tulajdonosa az egyik fideszes önkormányzati cég alkalmazottja.

A rendőrség a hajó lajstromszámának kitakarása miatt indított eljárást, ami azóta megszűnt. A BRFK szerint ugyanis a kishajókra nem is vonatkoznak olyan szigorú szabályok, mint például az autósokra, akiknél a rendszám buherálása egyenesen bűncselekmény – írja a lap, amely cáfolja ezt az állítást, hiszen a KRESZ így szól: a rendszámot „a felszerelésére kijelölt helyen, jól olvasható állapotban kell tartani, azt megváltoztatni, letakarni vagy jogosulatlanul eltávolítani tilos”. Márpedig a hajók esetében a lajstromszám ugyanolyan megkülönböztető jel, mint a közúti közlekedésben a rendszám.

A BRFK a lap kérdésére úgy válaszolt, hogy „nincsen olyan szabálysértés, amely a lajstromszám letakarását szankcionálná”, miközben a fővárosi kormányhivatal hajózási hatósági tájékoztatója szerint „a lajstrom hivatalos és közhiteles nyilvántartás, amely a kishajóval kapcsolatos legfontosabb jogokat, jogi szempontból jelentős tényeket és adatokat tanúsítja”.

A Népszava kiderítette azt is, hogy a motorcsónak tulajdonosa a kampányrendezvényt megzavaró akciót végrehajtó Á. Zoltán, aki a fideszes vezetésű XXI. kerület cégének, a Csepeli Városgazda Zrt.-nek az alkalmazottja és nyilvánosan elérhető Facebook-bejegyzéseiben rendre méltatja a kerületi polgármestert, illetve osztja a Fidesz, illetve a miniszterelnök üzeneteit is.

Legnépszerűbb cikkeink