Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Megakadályozza a COVID okozta szervkárosodást egy magyar fejlesztésű kezelés

Létrehozva:

Hazánkban kezdődhetnek meg annak a magyar fejlesztésű terápiának a klinikai vizsgálatai, amellyel nagy eséllyel meg lehet akadályozni a koronavírus által kiváltott túlzott immunreakciót, az úgynevezett citokinvihart és a nyomában kialakuló súlyos szervkárosodásokat.

Az infúziós kezelést egy Amerikában élő magyar biológus immunológus, Baranyi Lajos fejlesztette ki, aki a növekedés.hu-nak elmondta: ha minden a tervek szerint halad, már ez év végére, vagy a jövő év elejére megkezdődhetnek a kezelések az új terápiával – írja a növekedés.hu.

A koronavírus elleni harcban mostanában ugyan főként a védőoltásért folytatott versenyfutásról lehetett hallani, amíg azonban az nem áll rendelkezésre, sőt az után is szükség van olyan gyógyszerekre, amelyekkel kezelni lehet a már kialakult betegséget. Az ez irányú kutatások közül kiemelkedik.

Baranyi Lajos Amerikában élő magyar biológus-immunológus professzor által kifejlesztett infúziós terápia, amellyel az eddigi vizsgálatok szerint meg lehet gátolni a koronavírus által kiváltott túlzott immunreakciótaz úgynevezett citokin vihart és a nyomában kialakuló súlyos szervkárosodásokat.

Míg az új típusú koronavírust az emberek 80-85 százaléka tünetmentesen vagy enyhébb tünetekkel legyőzi, kisebb hányaduknál súlyos kétoldali tüdőgyulladás, vagy egyéb szervkárosodás lép fel.

Ezt pedig nem a vírus, hanem az az abnormálisan erős immunválasz, az úgynevezett citokin vihar okozza, elsősorban az idősek és a krónikus betegek szervezetében.

Mint a kutató a növekedés.hu-nak magyarázta: a folyamat lényege, hogy a citokinek – amelyek egyébiránt az immunválasz során az információtovábbításban és az immunválasz szabályozásában is szerepet játszanak – egy öngerjesztő, visszafordíthatatlan folyamat során megakadályozzák az immunrendszer normális működését. 

A szervezet tulajdonképpen elveszíti az irányítást e felett az egyébként rendkívül hatékony védekező mechanizmus felett. Baranyi Lajos ezért egy olyan hatóanyagot fejlesztett, amellyel kontroll alá vonható a citokin vihar.

A teljes cikket itt folytatódik.

Legnépszerűbb cikkeink