Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Csökkenthető a koronavírus terjedése a gépjárműforgalom visszaszorításával

Létrehozva:

A Tiszta Levegő Nemzetközi Napja alkalmából levélben hívta fel a 25 legnépesebb vidéki nagyváros polgármesterének figyelmét a Levegő Munkacsoport arra, hogy gyorsabban terjed és súlyosabb következményei vannak a koronavírusnak ott, ahol szennyezett a levegő. 

Ahhoz, hogy ezt visszaszorítsák, szükség van

  • a gépkocsiállomány fiatalítására,
  • a jó műszaki állapotban tartására, a forgalom csillapítására,
  • valamint az autók számára fenntartott útkapacitás csökkentésére.

Ez meg is kezdődött Budapesten, ám a veszélyhelyzet elmúltával ismét fellendült az elavult, használt autók importja. A kormányhivatalok pedig semmit sem tesznek azért, hogy kiszűrjék a forgalomból a megbuherált kipufogórendszerű autókat, amelyek súlyosan szennyezik a levegőt.

Miként írják, az önkormányzatok rendeletben jelölhetnének ki olyan övezeteket, ahová csak olyan gépkocsi hajthat be, amelynek a levegőszennyezését elfogadhatónak tartják. Akik pedig az érintett területen laknak, néhány évre, vagy a gépkocsijuk eladásáig kaphatnának felmentést a rendeletben engedélyezettnél rosszabb besorolású gépkocsijukra. Egy felmérés szerint a magyarországi válaszadók 76,4 százaléka támogatja az autók kitiltását.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke elmondta: „A kormány már 2013-ban útmutatót készített az önkormányzatok részére az alacsony kibocsátású övezetek bevezetéséhez, 2017-ben pedig a Levegő Munkacsoportnak írt levelében is megerősítette, hogy célszerűnek tartja ezt az intézkedést.”

Vargha Márton, a Levegő Munkacsoport közlekedési témafelelőse hozzátette: „A COVID–19 vírus terjedésének kordában tartását célzó korlátozások sok helyütt megmutatták, mennyire megtisztulhat a város levegője, mennyivel élhetőbbé válnak a közterületek, csendesebbé a lakókörnyezet, ha a korábbinak a töredékére csökken a gépjármű-forgalom. Ez a tapasztalat újabb jó alátámasztása lehet a forgalomcsillapítási intézkedéseknek.”

Legnépszerűbb cikkeink