Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Adományokból próbál fennmaradni az ausztrál hírügynökség

Létrehozva:

Adománygyűjtő kampányt indított a közösségi médiában hétfőn az ausztrál hírügynökség (AAP) azzal a céllal, hogy „fenntarthassa a független hírek biztosítását az országban működő több száz sajtóorgánum számára”.

A 85 éve alapított ausztrál országos hírügynökség márciusban majdnem megszűnt, mert drasztikusan csökkent az előfizetők száma, és úgy ítélték meg, kicsi már az igény a hírügynökség szolgáltatásaira, mivel a portálok híreihez ingyen hozzájutnak az emberek. Az AAP igazgatótanácsa hivatalosan be is jelentette a bezárást, de végül – a média sokszínűségének megőrzése érdekében – egy jótékony célú befektetői konzorcium júniusban megvásárolta az ausztrál hírügynökséget.

„A demokrácia érdekében támogasd a minőségi újságírást” – olvasható az AAP Twitteren megjelent felhívásában.

Jonty Low, az AAP elnöke a hírügynökség honlapján kiemelte: a magas szakmai minőségű újságírás felbecsülhetetlen értékű minden demokratikus rendszer számára, de ehhez nem lehet ingyen hozzájutni.

Az AAP nélkül nem lenne biztosított ugyanaz a sokszínűség az ausztrál média világában, ezért tartják fontosnak, hogy olyan új lehetőségeket találjanak, amelyeken keresztül az emberek támogatni tudják a hírügynökség szolgáltatásainak fenntartását.

Az adománygyűjtő kampány célösszege 500 ezer ausztrál dollár (110 millió forint). Számos nagy nevű helyi újságíró és televíziós műsorvezető támogatásáról biztosította az ausztrál hírügynökséget, és felkarolta a kampányt.

Az AAP-nek nem a hatásvadász főcímek és a harsányság a profilja, ezért sokan észre sem veszik, hogy a háttérben milyen elengedhetetlenül fontos a munkája a korrekt hírszolgáltatás biztosításához – írta a Twitteren Annabel Crabb, az ABC televízió neves politikai újságírója.

Az ausztrál hírügynökséget Keith Murdoch újságíró-üzletember, a később a News Corporation médiavállalatot megalapító Rupert Murdoch médiamágnás apja hozta létre 1935-ben. A megszűnés márciusi bejelentése előtt az AAP-nek még több mint 180 munkatársa volt, és tudósítói irodát tartott fenn Ausztrália nyolc szövetségi államában és territóriumában, illetve Új-Zélandon, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is. Mára az újságíróinak száma 85-re csökkent.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink