Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Szép kiránduló idő lesz, néhol viharos lökésekkel

Létrehozva:

Észak-Európa felett nagykiterjedésű ciklon helyezkedik el.

Melegfrontja a Baltikum felé, hidegfrontja a Balti-tengeren és Németalföldön át Normandiáig húzódik. Ezeken a területeken erősen felhős az ég, és többfelé fordul elő csapadék, a Skandináv-hegység déli részén néhol jelentős mennyiség esik.
A Fekete-tenger felett ugyancsak ciklon örvénylik, ez kisebb kiterjedésű és sekélyebb, de felhőrendszere a Kelet-európai-síkságon nagy területre terjed ki. Ezekkel ellentétben kontinensünk déli és középső részén magasnyomás terül el, ahol többnyire derült, száraz az idő.
A csúcshőmérséklet különösen a mediterrán térségben még a legmelegebb nyári napokat idézi: a tengertől kissé távolabb sokfelé mérnek még 35 fok körüli értékeket. Ugyanakkor már hűvösebbek a hajnalok: 20 fokos minimum-hőmérséklet inkább már csak a tengerpartokon fordul elő.
Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárást alapvetően anticiklon alakítja, de északnyugat felől már megközelíti térségünket egy hidegfront, amely előtt néhol már kialakulhatnak zivatarok.

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:
Az ország nagy részén túlnyomóan derült időre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhővel, azonban vasárnap északon és nyugaton már erőteljessé válik a gomolyképződés, amelyből helyenként zápor, zivatar is kialakul, néhol jégeső is előfordulhat.
A déli szelet szombaton a Kisalföldön élénk, a Fertő környékén olykor erős lökések kísérik. Vasárnap a Nyugat-Dunántúlon északira fordul a szél, és időnként megélénkül, de zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is lehetnek.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10, 17 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 23 és 29 fok között alakul.

(OMSZ/MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink