Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Megtiltotta a Facebook, hogy élőben haldokoljon

Létrehozva:

Alain Cocq / Fotó: Euronews

A férfi 4-5 napos közvetítésre készült.

Alain Cocq egy ritka, gyógyíthatatlan betegségben szenved, melynek következtében verőerei érfala összetapad. Szenvedésétől eutanáziával szabadult volna, ám azt Franciaországban illegális. Cocq Macron elnökhöz fordult, de az államfő azt válaszolta neki, hogy ő sem áll a jog fölött, tehát nem adhat engedélyt valamire, amire a francia jog nem ad.

Cocq ezután úgy döntött, hogy megtagad minden ételt, folyadékot és gyógyszert, lehetetlen helyzetére pedig azzal hívja fel a figyelmet, hogy lassú és szenvedéssel teli haldoklását, ami még szerinte is eltarthat négy-öt napig is, szombattól élőben közvetíti a Facebookon.

De nem fogja tudni, mert a Facebook letiltotta a közvetítését. A cég úgy értékelte, hogy Cocq öngyilkosságot követ el, szabályzatuk meg nem engedélyezi az öngyilkosság ábrázolását. „Bár tiszteletben tartjuk a döntését, amivel erre az összetett kérdésre akarja felhívni a igyelmet, szakértő tanácsok alapján megakadályoztuk, hogy élőben közvetíthesse” – közölte szóvivőjük az AFP hírügynökséggel.

Cocq ezután egy újabb videót akart volna közzétenni, de a Facebook általában letiltotta oldaláról az élőzés lehetőségét. Így végül írásban üzent támogatóinak, akiket arra kért, hogy tudassák a Facebookkal, „mit gondolnak a szólásszabadságot korlátozó módszereikről”.

(444.hu, AFP)

Legnépszerűbb cikkeink