Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Hajthatatlanok – a Színművészeti bevétele

Létrehozva:

Amióta belengették az SZFE modellváltását, sorra érik egymást a tiltakozások, amelyek a hét elején értek csúcspontra. Azóta pedig tartják a szintet. Upor László rektorhelyettest kérdeztük.

A hallgatók hétfő este demonstrációt tartottak az egyetem épülete előtt, majd éjjel elfoglalták azt, és 13 pontban fogalmazták meg a követeléseiket. Azóta többen, többféleképpen – felolvasásokkal, aláírásukkal, Facebook-profilképükre húzott kerettel – fejezik ki szolidaritásukat a tüntető hallgatókkal, akik maguk döntik el, kit engednek be az épületbe. Itt tartottunk pénteken, holnap, vasárnap 15 órára pedig egy 5000 fős élőlánc szerveződik.

A hetekben több oktató mondott le a tisztségéről, és amikor kiderült, hogy a kuratórium elnöke, Vidnyánszky Attila aláírta az új egyetemei alapdokumentumokat, az SZFE vezetősége és a szenátus is lemondott. A kialakult helyzetről a vezetőség tárgyalt Vidnyánszkyval, de úgy tűnik, egyelőre „állóháború” alakult ki. „A kuratórium sajnos hajthatatlannak tűnik minden olyan kérdésben, ami az egyetem rendelkezését illeti. Ez nagyon megnehezíti a dolgot, mivel a hallgatóknak és az oktatóknak is az az érdeke, hogy mint minden egyetem, az SZFE is úgy működhessen, hogy az egyetem irányítja az oktatási életet. Ez úgy tűnik, nem talál értő fülekre a kuratóriumnál” – mondta lapunknak Upor László, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese, aki hozzátette, hogy ez váltotta ki és tartja fenn a jelenlegi helyzetet.

A hallgatók nem lépték át a kriminalitás határát

Upor azt is elmondta a Pesti Hírlapnak, hogy a kuratóriumon múlik, meddig tart ez a helyzet, felőlük jöhet olyan lépés, ami feloldja ezt. Hogy ez mikor, és hogyan történik, azt nem tudja megmondani. „Természetesen úgy interpretálják az eseményeket, hogy az egyetem nem enged a követeléseiből, de a tények azt bizonyítják, hogy ennek a folyamatnak a kezdete óta az egyetem egyetlen egy kívánságát, később követelést sem vették figyelembe. Nehéz ezt úgy beállítani, hogy mi nem engedünk” – tette hozzá a rektorhelyettes. A Pesti Hírlap szerette volna megszólaltatni a kuratórium tagjait is, hogy reagáljanak a történtekre, de lapzártánkig egyikük sem reagált.

Upor László sajtótájékoztatót tart / Forrás: Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK/Facebook

Kérdésünkre, hogy az egyetem hajlandó-e bármifajta kompromisszumra a kuratóriummal, Upor azt mondta, hogy ha felmerülne az esélye annak, hogy van lehetőség egyeztetni, akkor lenne érdemes erről tovább beszélni. Amíg a kuratórium nem enged, addig ez csak teoretikus. „Én nem nagyon látok ebből kiutat. A hallgatók nagyon is felnőtt módjára – anélkül, hogy bárki sugalmazna nekik – úgy gondolják, hogy a tanéletüknek az az értelme, amit ők eddig képzeltek” – tette hozzá.

Ha viszont se a kuratórium, se az egyetem nem enged, akkor vajon hogy fogják elindítani ezt a félévet? Upor úgy fogalmazott, hogy ez sok mindenen múlik: „Mi, oktatók egyértelműen azt szeretnénk, hogy lehessen tanítani, de ha odáig jut a helyzet, hogy a hallgatók ezt nem így gondolják, akkor majd meglátjuk. Ez az ő akciójuk, az ő módjuk arra, hogy valamit elérjenek, és nyilván percről percre át fogják tekinteni a helyzetet.” A rektorhelyettes szerint többféle variáció van, de nem szeretne ötleteket adni.

„Nem szabad, hogy mi befolyásoljuk a hallgatókat, amit csinálnak, az nem lépte át a kriminalitás határát. Nekünk nincs jogunk, de szándékunk sem ebbe durván beavatkozni. Ugyanakkor azt gondolom, hogy alapvetően nem vagyunk ellenérdekeltek, nem vagyunk egymás ellenfelei. A lehetőségeink, az eszközeink és a pozíciónk különbözik, de a hallgatók és az oktatók közt egy nagyon régi és komoly szolidaritás működik, amin egyelőre nem esett csorba.”

Járványügyi protokollt is bevezettek

Ez olyannyira igaz, hogy a héten, a hallgatók kezdeményezésére arról is tárgyaltak, hogy milyen járványügyi protokollt vezetnek be a kialakult helyzetben. Miként Upor lapunknak elmondta, az egyetemnek több mint fél éve elég szigorú járványügyi protokollja van, ezt már az elmúlt hetekben is frissítették, de tekintettel arra, hogy jelenleg a hallgatók másként használják az épületet, mint szokták, alakult egy csoport, ami kifejezetten ezzel foglalkozik.

Forrás: Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK/Facebook

„Abban állapodtunk meg, hogy mivel a vírus egy valóságos veszély, az országban alkalmazott általános szabályoknál is szigorúbbakat vezetnek be és be is tartják azokat.” A hallgatók többek közt pontosan meghatározták a távolságtartás és a fertőtlenítés szabályait, valamint azt, maximum mennyien tartózkodhatnak egy helyiségben. Mindemellett egy-két napon belül mindenkit letesztelnek. „Mint minden hasonló helyzetben, arra is kitér ez a protokoll, hogy mi a teendő, ha valakiről kiderül, hogy fertőzött” – tette hozzá Upor László.

Legnépszerűbb cikkeink