Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Nem engedték be Ukrajnába a magyar államtitkárt

Pesti Hírlap

Létrehozva:

A járvánnyal indokolják.

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára azért ment volna Kárpátaljára, mert csütörtökön adtak át Ungváron egy felújított magyar iskolát – írja a 24.hu a  Kárpátaljalap.net  cikke alapján, amelyben a nemzetközi gyakorlatban szokatlan, barátságtalan lépésnek nevezik, hogy a teljesen a magyar adófizetők által finanszírozott beruházás avatására meghívott, a magyar kormányt képviselő Potápi Árpád államtitkártól megtagadták a beutazási engedélyt az ukrán hatóságok.

Helyette Kuti László ungvári vezető magyar konzul képviselte a magyar államot, aki meg is jegyezte, hogy ezt a köszöntőt nem neki kellene mondania, de “sajnos innen pár száz kilométerre úgy döntöttek, hogy az ukrajnai járványügyi helyzetre a legnagyobb veszélyt egy magyar kormányzati delegáció beutazása jelenti. Ezért a delegáció nem érkezett meg Ungvárra.”

A la p beszámolója szerint a magyar diplomata tolmácsolta Potápi államtitkár jókívánságait, kiemelte, hogy a kárpátaljai magyar bázisiskolák felújítását célzó programra összesen 12 milliárd forintot fordít a magyar állam. Négy ütemben, 64 kárpátaljai iskola rekonstrukciója valósulhat meg. 

A KMKSZ elnöke az ünepségen rossz hírnek nevezte, hogy az ukrán–magyar kapcsolatok nem javulnak. Brenzovics László ezzel magyarázta, hogy nem mehetett Kárpátaljára Potápi Árpád János, aki egy olyan iskolafelújítási programot felügyel, ami Ukrajnának is jó. A KMKSZ vezetője érthetetlennek nevezte a döntést, amely nem segíti elő a két ország viszonyának javulását, noha az a jövő szempontjából rendkívül fontos lenne – írja a 24.hu.

Legnépszerűbb cikkeink