Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Negyedik hete éhségsztrájkol az iráni ügyvédnő

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Pixabay

Negyedik hete folytat éhségsztrájkot a bebörtönzött Szaharov-díjas iráni ügyvédnő, Naszrin Szotudeh, hogy felhívja a figyelmet az iráni politikai foglyok sorsára.

Szotudehet, aki 2012-ben megosztva kapta az az Európai Parlament emberi jogi elismerését, 2019-ben ítélték el 12 évi börtönre, amiért egy olyan nőt védett, aki az iszlám fátyol kötelező viselése ellen tüntetett.

Az ügyvédet a teheráni Evin börtönben tartják fogva több más politikai fogollyal, így Fariba Adelkhah francia kutatóval együtt.
Szotudeh férje, Reza Handan a közösségi hálón jelentette be, hogy a felesége augusztus 11-én éhségsztrájkba kezdett. Csatolta az ügyvédnő nyilatkozatát, amelyben leírja a „valószínűtlen” okok miatt fogva tartott politikai foglyok börtönviszonyait, miközben az országban tombol a koronavírus.

Az ügyvédnő a politikai foglyok szabadlábra helyezéséért folytat éhségsztrájkot, mivel a politikai foglyok nem részesültek a világjárvány miatt a köztörvényes foglyok tízezrei számára megadott szabadlábra helyezésben.

„Tekintettel a Covid-19 terjedésére a börtönökben, Naszrin Szotudeh felhívja a figyelmet a magához hasonló több ezer politikai fogoly válságos helyzetére, akik rendkívül kényes helyzetben vannak, és a kormány és az igazságügyi rendszer egyáltalán nem vesz tudomást róluk” – mondta Hadi Ghaemi, a New York-i székhelyű Emberi Jogok Iráni Központja (CHRI) igazgatója.

Ghaemi szerint Iránban „példa nélküli megtorlás” folyik, az utóbbi hónapokban több ezer embert vettek őrizetbe politikai okokból.
Az országot súlyos nemzetközi büntetőintézkedések sújtották, majd 2019 novemberében nagyszabású tüntetések voltak az olajárak emelkedése miatt, amely az ellenzék szerint a sah 1979-ben történt bukása óta a legsúlyosabb megtorlást váltotta ki.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink