Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Kizárhatják az amerikaiakat a világversenyekről

Létrehozva:

Az amerikai sportolókat kitilthatják az olimpiáról és más nagy nemzetközi sporteseményekről, ha az Egyesült Államok továbbra is anyagi támogatásának megvonásával fenyegeti a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget (WADA) – jelentette ki a WADA lengyel elnöke a Reuters hírügynökségnek adott pénteki nyilatkozatában.

Witold Banka június végén még békülékeny hangot ütött meg, amikor azt hangsúlyozta, bízik benne, hogy az Egyesült Államok nem szünteti meg a WADA pénzügyi finanszírozását.

„Nyitott vagyok a párbeszédre, közös céljaink vannak, az ellenséget máshol kell keresni” – fogalmazott akkor.

Az Egyesült Államok júniusban helyezte kilátásba, hogy megvonja a WADA-tól pénzügyi támogatását, ha a szervezet nem hajt végre komoly reformokat. A Fehér Ház nemzeti kábítószer-ellenőrzési irodája (ONDCP) a washingtoni kongresszusnak küldött jelentésében erősen kritizálta a WADA felépítését és vezetését, egyúttal megkérdőjelezte, hogy továbbra is támogatni kell-e a szervezetet állami forrásból. A beszámoló szerint az Egyesült Államok évente 2,7 millió dollárral járul hozzá a WADA költségvetéséhez, s ezzel az összeggel minden más országot megelőz.

Banka friss nyilatkozatára élesen reagált az Egyesült Államok nemzeti doppingellenes szervezete, a USADA vezetője, Travis Tygart:
„Az amerikai sportolók megfenyegetése kiábrándító és szégyenteljes” – mondta Tygart, aki szerint Banka szavai jól példázzák a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség sikertelen kormányzási modelljét.

„Baj van” – tette hozzá. – „Amikor a WADA megtámadja egyik kulcsfontosságú partnerét, noha az mindent megtesz a szabályok betartása érdekében, ugyanakkor szemet huny Oroszország esetében, amely államilag támogatott doppingprogramot vezet.”

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink