Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A Színműért írt petíciót több mint ezer zenész

Létrehozva:

„Alulírott magyar zenészek, zeneszerzők, előadók, határozottan tiltakozunk a Színház- és Filmművészeti Egyetem agresszív átalakítása, alapítványi, azaz magánkézbe adása és autonómiájának drasztikus felszámolása ellen. Szolidárisak vagyunk az egyetem hallgatóival, tanáraival, a lemondott szenátus és a vezetőség tagjaival” – idézi a petíciót a 24.hu.

A szöveget péntek délelőttre több mint ezeregyszáz zenész és zeneközeli háttérember írta alá.

Az aláírók között megtalálható többek között Presser Gábor, Bródy János, Czutor Zoltán, Péterfy Bori, Másik János és Lovasi András is.

A 24.hu emlékeztet, hogy az elmúlt napokban sorra érkeznek a kiállások az SZFE mellett, a legutóbb a Színházi Kritikusok Céhe adott ki nyilatkozatot, amelyben szolidaritást vállalnak az egyetem hallgatóival és oktatóival.

„Mi, akik harmadéves koruktól járunk a vizsgaelőadásaikra, figyeljük a pályájukat a diplomaosztás után, látjuk őket fővárosban és vidéken, kőszínházakban és független társulatoknál, pontosan tudjuk, hogy értékes, színvonalas képzésben részesültek, hogy az egyetemtől a szakmai tudás mellett az alkotás szabadságát kapták útravalóul. Aggodalommal figyeljük, hogy a központi akarat egyetlen ember kezébe adja a magyarországi színészképzést; hogy az új épület ígéretén kívül az elmúlt hónapokban semmi nem derült ki abból, hogyan kívánják megreformálni a 155 éves egyetemi oktatást; hogy az érintetteket, véleményük figyelmen kívül hagyásával, kész helyzet elé állították. Veszélyesnek és méltatlannak tartjuk, ahogy az oktatókat és a hallgatókat megbélyegzik, címkézik. Egyetértünk a hallgatók által megfogalmazott követelésekkel, támogatjuk az egyetem autonómiájáért folytatott küzdelmüket” – idézi a lap.

Legnépszerűbb cikkeink