Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A német államfő Oroszországban keresné Navalnij mérgezésének felelőseit

Létrehozva:

Nem tesz jót az moszkvai vezetés hitelességének, és a német-orosz együttműködést sem segíti elő, hogy veszélyben vannak ellenzékiek Oroszországban – mondta a német államfő egy pénteken ismertetett nyilatkozatában az orosz ellenzék mérgezéses tünetekkel Berlinben ápolt vezére, Alekszej Navalnij ügyével kapcsolatban.

„Nem akarunk ellenségeskedést Oroszországgal vagy az orosz néppel, de a jogtalanságot néven kell nevezni, és itt egy bűncselekmény történt, amelynek felelőseit csak Oroszországban lehet megtalálni” – mondta a német hadsereg (Bundeswehr) szakértőinek vizsgálatai alapján az egykori szovjet hadsereg által kifejlesztett Novicsok harci idegméreg egy fajtájával megtámadott orosz politikus ügyéről Frank-Walter Steinmeier egy interjúban, amelyből a Madsack német médiacsoporthoz tartozó regionális lapok közös szerkesztőségének (RedaktionsNetzwerk Deutschland – RND) hírportálján ismertettek részleteket.

A német államfő a médiacsoport lapjainak szombati számához készült interjúban kiemelte: „kétségtelenül súlyos tehertétel az orosz vezetés hitelességén, és megnehezíti az együttműködést, hogy ellenzékiek és kritikus hangok sorának kell félteniük az egészségüket vagy az életüket Oroszországban”.

Hozzátette, hogy a Bundeswehr vegyi fegyverek elemzésére szakosodott laboratóriumában folytatott alapos vizsgálatok, „sajnos, beigazolták a legszörnyűbb aggodalmakat: Navalnijt súlyosan megmérgezték, méghozzá azzal a céllal, hogy elhallgattassák”.

Az Oroszországban történt eset körüli kérdéseket a moszkvai vezetésnek kell megválaszolnia, a német szövetségi kormánynak pedig az európai partnerekkel egyeztetve reagálnia kell a történtekre – mondta a német szövetségi elnök.

Alekszej Navalnij az orosz államfő, Vlagyimir Putyin egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A kómában lévő politikust augusztus 22-én Berlinbe szállították gyógykezelésre.

A német kormány szerdán a Bundeswehr vizsgálati eredményeit értékelve közölte, hogy az orosz ellenzék vezére mérgezéses támadás áldozata lett a hazájában. Berlin a lehető leghatározottabban elítéli a támadást, követeli az eset kivizsgálását az orosz hatóságoktól, és megkezdi az egyeztetést EU-s, illetve NATO-partnereivel a megfelelő válaszlépésekről – közölték. A Kreml értelmezése szerint nem nyert megerősítést a mérgezés ténye, így nincs miért nyomozást indítani.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink