Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Macerásabb hazajutnia egy focistának, mint bejönnie egy külföldinek

Létrehozva:

Ez így is enyhítés eredménye.

Ha munkaügyben utaznak, nem vonatkoznak a szeptember 1-én bevezetett utazási korlátozások az itthon is érdekeltségekkel rendelkező multicégek dolgozóira, legyenek magyarok vagy külföldiek – írja a hvg.hu.

A külföldi focisták esetében is enyhébb beutazási feltételekről számolt be Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtökön reggel egy élő videós bejegyzésben a Facebookon.

Szijjártó szerint a magyar gazdaság szempontjából fontos, hogy a Magyarországon működő nemzetközi cégek dolgozói szabadon utazhassanak cégcsoportjuk különböző államokban található irodái és telephelyei között, ezért ők szabadon és korlátozás nélkül utazhatnak a világ valamennyi országába és vissza Magyarországra, ha a cég érdekeltségét kell meglátogatniuk munkaügyben. Értelemszerűen a kivétel azokra a külföldiekre is érvényes, akiknek Magyarországon van dolguk cégcsoporton belül.

A külügyminiszter a focisták utazási feltételeiről is beszélt, ami eltér a külföldi és a magyar csapatok esetében. A magyar csapatokhoz vendégként érkező külföldi labdarúgóknak egy negatív tesztet kell hozniuk a beutazásukat megelőző három napból – a külügyminiszter szerint itt alkalmazkodniuk kellett az UEFA előírásaihoz is, és ezek a játékosok amúgy is csak rövid időt töltenek itthon –, míg a magyar csapatok külföldi mérkőzésről hazatérő tagjaira ennél szigorúbb előírások vonatkoznak: nekik két negatív tesztet kell, felmutatniuk ahhoz, hogy szabadon közlekedjenek az országban.

A külügyminiszter azzal indokolta a beutazási korlátozásokat, hogy ha ezeket nem hozták volna meg, akkor nőne a járvány behurcolásának esélye, és azt is mondta, hogy ezzel akarták elkerülni, hogy Magyarországon belül kelljen szigorúbb korlátozásokat bevezetni. Ennek némiképp ellentmond, hogy Müller Cecília országos tiszti főorvos szerdán arról beszélt, hogy a friss megbetegedések 10 százalékát hozták be külföldről.

Legnépszerűbb cikkeink