Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Hadházy szerint Komárom-Esztergom megyében is Boldog István módszere volt a nyerő

Létrehozva:

Polt Péter legfőbb ügyész 2019 októberében ismerte el, hogy Boldog István fideszes országgyűlési képviselő választókörzetében uniós pályázati pénzek elcsalása és korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt nyomozásba kezdett az ügyészség. Az Országgyűlés pár nap múlva fel is függesztette Boldog mentelmi jogát, akit többrendbeli vesztegetéssel és a közbeszerzési verseny korlátozásával gyanúsítottak meg a hatóságok.

A botrányt Hadházy Ákos robbantotta ki, aki azóta több fideszes politikussal kapcsolatban is tárt fel olyan adatokat, amelyek arra utaltak, hogy az ő körzetükben is Boldog Istvánéhoz hasonló pénzosztási rendszer működött, A beruházásokat uniós forrásból finanszírozták, de mivel a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatainál a megyei közgyűlésekben ülő politikusok döntöttek a támogatásokról, megmondhatták azt is, hogy az egyes települések pályázatainál melyik cégekkel kell elvégeztetni a munkát. Hadházy szerint

minden érintett képviselőnek megvolt erre a maga bejáratott „partnercége”.

Mint a 24.hu írja, Hadházy csütörtöki sajtótájékoztatóján azt állította, hogy az ugyancsak fideszes Czunyiné Bertalan Judit Komárom-Esztergom megyei körzetében is Boldog István módszerével dolgoztak.

Hadházy szerint Czunyiné körzetében a Gombos Földgép Kft. esete mutatja meg, hogyan működhetett ez a rendszer. A Gombos Földgép Kft. szinte kizárólag Czunyiné körzetében nyert pályázatot: 2016 és 2020 között 17 közbeszerzésen tudott diadalmaskodni, abból 15-ször Komárom környékén. Az ellenzéki politikus vizsgálata szerint a közbeszerzések többsége mögött ugyanaz a céghálózat tűnik fel, így alapos a gyanú, hogy a közbeszerzések irányítottak voltak. A Gombos Kft. a Czunyiné körzetében közbeszerzések közül 12 esetben volt ajánlattevő, az állandó vesztes pedig a MARÉP Építőipari Kft. Ez a cég a honlapján azt állítja, hogy a Gombos Kft. rendszeres alvállalkozója, így gyakorlatilag függő viszonyban volt a „versenytárssal”.

A Gombos Kft. megnyert közbeszerzésein statisztaszerepet játszott a Szabados és Társa Kft. is. Ezt a vállalkozást kilenc alkalommal hívták meg versenytársnak, ajánlatot azonban nem nyújtott be. Egyetlen esetben volt értékelhető a pályázata, de azzal is csak vesztes lett. Az ilyen típusú közreműködésre azért van szükség, mert a közbeszerzési törvény előírja, hogy mennyi cégnek kell részt vennie a meghívásos pályázatokon. Ha nincs meg a létszám, a győztest nem lehet kihirdetni.

A legnagyobb tételű közbeszerzés egy 2,3 milliárdos sajtüzemépítés volt. A tendert nyílt eljárásban hirdették meg, de a Gombos Földgép Kft.-nek, itt is egy versenytársa akadt csak, a Szabados és Társa Kft. Hadházy szerint az eljárás közben a cég több mint félmilliárd forinttal emelhette az árat azzal az indoklással, hogy a megrendelő nem kellő gondossággal írta ki a pályázatot.

Czunyiné nem reagált a 24.hu megkeresésére.

Legnépszerűbb cikkeink