Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A francia kormány 100 milliárdot áldoz munkahelyteremtésre

Létrehozva:

„Franciaország átvészelte (az egészségügyi krízist), de vitathatatlanul meggyengült” – ismerte el a programot bemutató párizsi sajtótájékoztatón Jean Castex miniszterelnök, aki „történelmi méretűnek és történelmi ambíciókkal bírónak” nevezte a gazdaságösztönző csomagot, amely szavai szerint „a teljes gazdaságra ösztönző hatással” fog bírni, és „konkrét és érezhető” eredményeket fog produkálni. 

A program legfőbb prioritása a munkahelyteremtés, miután becslések szerint idén 800 ezer munkahely szűnhet meg a járvány miatti korlátozások következményeként. 

A kormány célja, hogy a programnak köszönhetően közvetlenül legalább 160 ezer munkahely jöjjön létre.  

A miniszterelnök reményei szerint Franciaország 2022-re érheti el ismét a járvány előtti gazdasági szintet. Ehhez a gazdaság minden szereplőjének felelősségvállalását kérte: „a vállalatoktól munkafelvételt, elsősorban a fiatalok körében, a szociális partnerektől párbeszédet és a megállapodások keresését, az önkormányzatoktól pedig azt, hogy az állammal együtt beruházzanak azért, hogy a háztartások is befektessenek és fogyasszanak, ahelyett, hogy megtakarítanának”. 

A 100 milliárd eurót két év alatt kívánja a kormány a gazdaságba injektálni, amely a számítások szerint idén 11 százalékkal eshet vissza, és legalább 10 százalékra emelkedik a munkanélküliség.  

A járvány kezdete óta a kormány már 460 milliárd euró gyorssegélyt injektálta a gazdaságba. 

A középtávú 100 milliárd eurós gazdaságösztönző programnak három nagy része van: az ökológiai átmenet támogatása, a vállalatok versenyképességének erősítése, és a társadalmi kohézió megőrzése.

Harmincmilliárd eurót szán a kormány a gazdaság „kizöldítésére”, amit hatalmas lépésnek nevezett Barbara Pompili környezetvédelmi miniszter. A Zöldek vezetője Julien Bayou szerint azonban csak „egyszeri befektetésről van szó, amely egyértelműen elégtelen”. 

A közlekedésfejlesztés 11 milliárd eurót kap, amelyből 4,7 milliárd euró jut az állami vasúttársaságnak, az SNCF-nek. Hétmilliárd eurót pedig az épületek energetikai modernizálására költ el a kormány. 

A vállalatok versenyképességének növelésére szánt 35 milliárd euróval a vidék újraiparosítása a kormány célja. Az összegből 20 milliárd euró adócsökkentés, az önkormányzatok tiltakozása ellenére, a vállalatoktól beszedett helyi adóknak ugyanis azok voltak eddig a legfőbb haszonélvezői. A kormány támogatni fogja a gyártótelepek hazatelepítését külföldről, valamint az innovációt és a mesterséges intelligencia fejlesztését. 

Legnépszerűbb cikkeink