Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Ukrajnában megint rekordot döntött az új betegek és az elhunytak száma

Létrehozva:

Változatlanul gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-járvány Ukrajnában, szerdára megdöntötte a korábbi rekordot az egy nap alatt regisztrált új betegek és az elhunytak száma is – derül ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) adataiból, amelyeket az egészségügyi miniszter ismertetett szerdán, szokásos napi tájékoztatóján.

Az elmúlt napban 2495 új esettel 125 798-ra nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké 51 újabb halálos áldozattal 2656-ra emelkedett, miközben eddig már 58 817-en gyógyultak meg, közülük előző nap 1015-en. Jelenleg 64 325 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1429-cel nőtt egy nap alatt. A mostanit megelőzően a fertőzöttek számát tekintve a járvány kezdete óta a legtöbb új beteget, 2481-et múlt pénteken jegyezték fel, az egy nap alatt elhunytak esetében pedig a korábbi csúcs 49 volt előtte két nappal. Az Ukrajinszka Pravda hírportál közölte, hogy Ukrajnát az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden a Covid19-betegek előző napi növekménye alapján a 14. helyre tette az országok listáján.

Denisz Smihal miniszterelnök egy lapinterjúban ugyanakkor ismételten azt mondta, hogy nem tervezi a kormány a visszatérést a tavaszi szigorú karanténhoz, mert az ország gazdasága nem bír ki még egy két-három hetes leállást. Kifejtette, hogy marad az adaptív, azaz régiónként eltérő szabályozású karantén érvényben, és csak a vörös zónába sorolt településeken vezetnek be szigorú korlátozásokat. Azt viszont előre bocsátotta, hogy a jelenleg október végéig érvényben lévő karantén hatályát szinte biztosan újra meg fogja a kormány hosszabbítani.

Az elmúlt napon a legtöbb új beteget, 332-t továbbá öt halálos áldozatot az ország második legfertőzöttebb területének számító fővárosból, Kijevből jelentették, a második legtöbbet, 302-t és hat elhunytat pedig a kelet-ukrajnai Harkiv megyéből. Kijevben az igazolt fertőzöttek száma elérte a 13 878-at, az elhunytaké a 218-at.

Az ország legfertőzöttebb régiójában, a nyugat-ukrajnai Lviv megyében az azonosított betegek száma 204 új esettel 14 907-re, az elhunytaké tíz újabb halálos áldozattal 412-re nőtt.

Kárpátalján az igazolt fertőzöttek száma 97-tel 7697-re, az elhunytaké két újabb esettel 265-re emelkedett, miközben eddig 3386 győzték le a kórt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter közölte, hogy előző nap ismét sok, 445 koronavírusos beteget kellett kórházba szállítani. A tárcavezető figyelmeztetett arra, hogy a kórházi ágyak leterheltsége országos átlagban elérte a 44 százalékot.

Az egészségügyi alkalmazottak közül újabb 136 kapta el a vírust, közülük már csaknem 11,5 ezren fertőződtek meg.

Előző nap 46 736 tesztet végeztek el Ukrajnában, ebből 24 531 PCR-tesztet és 22 205 antitestszűrést. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink