Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Nem volt Trumpnak agyérgörcse

Vámosi Ágoston

Létrehozva:

Az elnök és orvosa a The New York Times című napilap újságírójaként dolgozó Michael Schmidt által írt, megjelenésre váró könyvben foglaltakra reagált. 

A könyvből a szerző részleteket juttatott el több amerikai laphoz – számol be róla az MTI.

Schmidt a Donald Trump kontra az Egyesült Államok című riportkönyvben arról írt, hogy Trump tavaly novemberben váratlanul a Walter Reed katonai kórházba ment, és közben Mike Pence alelnököt készenlétbe helyezték arra az esetre, ha az elnöknek valamilyen, altatással járó beavatkozáson kellene átesnie. „Pence soha nem vette át az elnöki feladatkört, és Trump látogatása az orvosoknál rejtély maradt” – idézte internetes oldalán a The Washington Post című újság a könyv egyik részletét.

A The New York Times újságírója konkrétumokat nem írt le, csak úgy fogalmazott, hogy tudomására jutott.

A könyvrészletek megjelenése után Don Winslow ismert kaliforniai krimiíró a Twitteren közzétett egy rövid videót, amelyen Trump beszél, és azt írta mellé: „Mini-agyvérzések sorozata. Kérdezzék meg a titkosszolgálatot. Ők tudják.”

Az elnök tavaly november 16-án előre be nem jelentett látogatást tett a Bethesdában lévő Walter Reed katonai kórházban. A Fehér Ház szóvivője akkor arról számolt be, hogy Trump – kihasználva szabad hétvégéjét – előrehozta a szokásos évi egészségügyi vizsgálatát. Donald Trump a Twitteren, az orvosa pedig közleményben reagált a hírekre.

„Ennek soha nem lesz vége. Most megpróbálják azt mondani, hogy (…) azért mentem a Walter Reed kórházközpontba, mert kis agyvérzések sorozatát szenvedtem el. Ez soha nem történt meg” – írta az elnök, hozzátéve, hogy ezzel „talán egy másik párt másik jelöltjére céloznak”.

A Fehér Ház orvosa is cáfolta, hogy Trumpnak bármikor is agyi érkatasztrófája (sztrók), iszkémiás rohama (az agyi véráramlás átmeneti zavara) vagy bármilyen akut kardiovaszkuláris betegsége lett volna. „Az elnök változatlanul egészséges, és nincs ok aggodalomra amiatt, hogy ne tudná szigorúan betartani a reá váró menetrendet” – fogalmazott a közleményben Sean Conley.

Mike Pence a Fox televíziónak nyilatkozva kedd este azt mondta: „nem emlékszik rá”, hogy egyáltalán felmerült volna, hogy álljon készenlétben. „Arról tudtam, hogy az elnöknek találkozója van az orvossal” – jelentette ki, hozzáfűzve, hogy az elnök összes programjáról mindig mindent tud. „Az amerikai nép nyugodt lehet, hogy ez az elnök különösen jó egészségnek örvend, és minden egyes nap azt látom, hogy nagyon is energikus” – hangsúlyozta Pence.

A könyv szerzője, Michael Schmidt egymondatos közleményt tett közzé. „A könyv nem ír semmit mini-sztrókokról” – írta az újságíró.

Legnépszerűbb cikkeink