Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Megdőlt a napi fertőzésszám rekordja Csehországban

Vámosi Ágoston

Létrehozva:

Kép: Pixabay

Az utóbbi két hétben folyamatosan emelkedik az új betegek száma, a kormányfőhelyettes is karanténba került.

503 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki Csehországban kedden. Ez a járvány tavaszi kezdete óta a legnagyobb esetszám – idézi az MTI a cseh egészségügyi minisztérium adatait. A legmagasabb eddigi napi esetszámot augusztus 21-én regisztrálták, a napi esetek száma az utóbbi két hétben folyamatosan emelkedik.

A cseh betegek háromnegyede már meggyógyult, a fertőzés miatt eddig 425-en haltak meg. A betegek jelenlegi száma 6576, kórházi kezelésre 166-an szorulnak, közülük 32 állapotát súlyosnak minősítették az orvosok. Az utóbbi hetekben ezek a számok is mérsékelten növekednek.

Bár a betegség lefolyása az érintettek többségénél nagyon enyhe, a napi esetek számának gyors növekedése aggodalmat váltott ki. Az iskolák szeptemberi megnyitásával a higiénikusok a helyzet további romlására számítanak. Ezzel kapcsolatos adatok azonban egyelőre nincsenek. Robert Plaga oktatási miniszter szerint koronavírusos problémák miatt mintegy kéttucatnyi iskolában nem indult meg a tanítás.

Keddtől kezdve kötelező a szájmaszk használata az egészségügyi és a szociális intézményekben, a hivatalokban, a tömegközlekedési eszközökön és a választási helyiségekben. Ugyanakkor pozitív Covid-19-teszt esetében a kötelező karantén az eddigi két hétről 10 napra csökkent. Karanténban van Karel Havlícek kormányfőhelyettes és több mint egytucat parlamenti képviselő is.

Adam Vojtech, az egészségügyi tárca vezetője szerint jelenleg újabb országos óvintézkedéseket nem terveznek. Az üzletek, a vendéglők nyitva tarthatnak. A miniszter továbbra is azt állítja, hogy országos viszonylatban nincs ok az aggodalomra, mert a hatóságok ellenőrzésük alatt tartják a fertőzés terjedését. Az országban jelenleg több mint száz helyi fertőzésgóc van, ahol fokozott óvintézkedések érvényesek. A fertőzés az utóbbi időben leginkább Prágában terjed, ahol százezer lakosra jelenleg 46 beteg jut. A múlt héten ez a szám 39 volt. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink