Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Iskolások, fogyatékkal élők és dolgozók élete lett nehezebb a letkési határátkelő lezárásával

Létrehozva:

Fotó: Wikipédia

A kormány lezárta a letkési határátkelőt fizikai határzárral is, így most több tucat iskolába és munkába járó ember élete lett nehezebb, de van, aki egyáltalán nem tud eljutni munkahelyére. A V4-es turistáknak viszont könnyítést adott a kormány a belépésre.

Éjfélkor betontömbökkel, fizikai határzárral is lezárták a magyar-szlovák határt a Pest megyei Letkésnél, ezt Huszák Tamás helyi polgármester mondta el lapunknak. Az 1200 fős falu és a kistérség életét ez a lépés jelentősen megkeseríti.  Az intézkedésről a határrendészeti kirendeltség vezetőjével konzultált Huszák, de ő is csak annyit tudott mondani hétfő este fél 11-kor, parancsot teljesít, felsőbb utasítást hajt végre.

A lezárt határral elvágták a Szlovákián át vezető rövidebb utat Esztergomba az egész kistérség előtt, így az érintetteknek hatalmasat kell kerülni Parassapuszta vagy Szob felé, hogy az országhatárokon belül közlekedjenek. Ez a kerülő 1-1,5 óra pluszt is jelent az utazásnál, és emellett az eddig nem létező határellenőrzés is időt követel. A kerülő legalább 30 térségben élő gyereket érint, akik busszal járnak Esztergomba iskolába, és akkor azokról nem beszéltünk, akiket autóval visznek. Emellett az Esztergomba dolgozni járó felnőtteket is hátrányosan érinti a dolog. Szlovákiából is kerülőre kényszerülnek azok, akik Magyarországra járnak dolgozni vagy tanulni, így például az az öt szlovák pedagógus is nagyot kerül, akik Szobon és Letkésen tanítanak. Ipolytölgyesen a speciális gondozást igénylő fogyatékkal élők intézetébe pedig négy dolgozó nem, vagy csak nagy kerülővel tud átjutni Szlovákiából. Akik pedig a 30 km-es határon túlról érkeznek, nem tudnak jönni.

Érdeklődésünkre a rendőrség elküldte nekünk a határállomások jelenlegi állapotát (működik, lezárt) jelző térkép linkjét, ezen a letkési átkelő nincs is feltüntetve.

Csak remélni lehet, hogy a V4-es országokra kiterjesztett engedmény – negatív teszttel beléphetnek az országba – itt is érvényes lesz, bár a fizikai határzárat is el kellene a határról ehhez tüntetni. Szijjártó Péter azt mondta, a magyarországi szállásukat korábban lefoglaló csehek, lengyelek és szlovákok egy – öt napnál nem régebbi – negatív teszttel bejöhetnek Magyarországra, míg a visegrádi országokban korábban szállást foglaló magyaroknak is elég lesz egy negatív teszt a hazaérkezést követően – de ebben nincs szó az ingázókról.

Letkésen aláírásgyűjtés indult a határzár ellen, a helyi kisboltban gyűjtik az aláírásokat. Huszák azt mondja, a Szob kistérségi tanács vezetője meg fogja keresni a KKM-et, BM-et, hogy tegyenek valamit, vizsgálják felül a döntést. De az újranyitás Huszák szerint sokkal lassabban szokott történni, mint a lezárás. A polgármester pedig Rétvári Bence KDNP-s képviselőt, államtitkárt is meg fogja keresni, hogy tegyen valamit, ugyanis ő a térség országgyűlési képviselője.

Legnépszerűbb cikkeink