Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Érdekes adatok derültek ki az ellenzéki politikusok népszerűségéről

Létrehozva:

A Republikon Intézet közvélemény-kutatása szerint az ellenzéki politikusok ismertsége utoléri a kormánypártiakét, az MSZP és az LMP esetében azonban a korábbi pártvezetőket többen ismerik a jelenlegieknél. 

Közvélemény-kutatást készített a Republikon Intézet az ellenzéki esélyekről és a politikusok népszerűségéről – írja a 168 óra. A kutatás szerint az ismertségi lista legelőkelőbb helyein a régóta szereplő, illetve a legmagasabb pozíciókat betöltő politikusok szerepelnek:

legalább 70 százalékos ismertséggel rendelkezik a miniszterelnök és a köztársasági elnök, továbbá egy korábbi miniszterelnök és a főpolgármester is.

A lista élén Orbán Viktor áll 91 százalékos ismertséggel, őt – mindössze 1 százalékponttal lemaradva – Gyurcsány Ferenc követi. Karácsony Gergely a harmadik legismertebb politikus 82 százalékkal, szintje megegyezik Áder Jánoséval.

Érdekesség, hogy az LMP, a Jobbik és az MSZP jelenlegi vezetői az ismertségi lista végén vannak. Ahogy Szél Bernadett ismertsége 72 százalékos a jelenlegi női társelnök, Schmuck Erzsébet 41 százalékos ismertségével szemben, úgy Mesterházy Attila korábbi pártelnök 72 százalékával szemben Tóth Bertalan 37 százalékos országos ismertsége áll.

Ahogy az összefoglaló fogalmaz: „Ugyan Gyurcsány Ferenc hagyományosan az ismertségi listák élén helyezkedik el, ugyanígy hagyományosnak mondható, hogy népszerűség tekintetében a sereghajtók között van. Nincs ez másként mostani mérésünk szerint sem: 31 pontos támogatottságával a DK elnöke az öt legkevésbé kedvelt politikus 7 közé tartozik.”

A kutatás szerint „a politikusok népszerűségi listáját hagyományosan a köztársasági elnök vezeti, nem meglepő, hogy ezúttal is ezt az eredményt láthatjuk: Áder János 57 százalékkal szerepel az első helyen. A második helyet Fekete-Győr András, a Momentum elnöke érte el 55 százalékkal.

A lista élén szerepel Orbán Viktor miniszterelnök is, 53 százalékos eredménnyel, és szintén az elsők közt van Karácsony Gergely és Szabó Tímea (52-52 százalék).

Sok Orbán-Karácsony párharc volt az elmúlt időszakban, de népszerűségüket illetően mindössze egy százalékpontnyi különbség van köztük. 50 százalék feletti eredményt ér el még Szél Bernadett is (szintén 52 százalék). Mesterházy Attila népszerűsége 44, Tóth Bertalané 38 százalékos. Kunhalmi Ágnes – aki egyedül indul a női társelnök pozícióért – ismertsége 61, népszerűsége 44 százalékon áll.

Legnépszerűbb cikkeink