Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Tovább bővült az azonnali fizetési rendszer

Vámosi Ágoston

Létrehozva:

Az MNB ügyvezető igazgatója szerint is jól vizsgázott az azonnali fizetési rendszer.

Az első fél év tapasztalatai alapján jól vizsgázott az azonnali fizetési rendszer: nem volt leállás, s csak minimális problémák voltak – mondta Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója szerda reggel. Hozzátette: a rendszer márciusi indulása óta több mint 50 millió tranzakciót bonyolítottak rajta 7500 milliárd forint értékben, ezek 40 százaléka pedig nem hétköznap és napközben, hanem este vagy hétvégén történt.

Szeptember 1-től újabb tranzakciótípusokkal bővült az azonnali fizetési rendszer, ekkortól a pénzforgalmi szolgáltatók által tömegesen feldolgozott átutalásokat és a vállalati kötegelt fizetési kérelmeket is be lehet küldeni a rendszerbe.

Az új lehetőségeknek köszönhetően hatékonyabbá válhat a vállalatok pénzforgalma; a rendszer segíti a cégek likviditását, hiszen minél gyorsabban fordul meg egy adott pénzösszeg, annál kisebb összegből tudnak gazdálkodni – mondta Bartha, hozzátéve, hogy egy átutalás így sokkal gyorsabban végig mehet például a beszállítói láncon. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink